Piyasaların Kaderi Bu Açıklamayla Belli Olacak

Piyasaların Kaderi Bu Açıklamayla Belli Olacak
Çarşamba günü piyasaların kaderi Fed'in faiz kararı ve Başkan Powell'ın mesajlarıyla belli olacak.

Mart ayına ilişkin enflasyon verileri, Fed'in haziran ayında faiz indirimine başlama umutlarını yok etti. İlk faiz indiriminin eylül ayında, ikincisinin ise aralık ayında gerçekleşmesini bekliyor. Fed'in şimdilik bilanço küçültme hızını azaltması dışında bir hamle yapması beklenmiyor. Mayıs ayında bilanço küçültme hızının yarı yarıya azaltılabileceğini düşünüyor.

Kasım'daki başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın zafer kazanması halinde küresel ithalat tarifeleri nedeniyle enflasyonda yükseliş ve 2025'te iki faiz indirimi sonrası faiz indirim döngüsünün duraklaması olası.

whatsapp-image-2023-12-12-at-16-21-59-2.jpeg

FWD Bonds Başekonomisti Chris Rupkey, Çekirdek fiyatlardaki aylık değişimlerin 2024'ün ikinci ve üçüncü çeyreğinde biraz soğuyabileceğini öngörüyor.

Fed Başkanı Powell'ın şeffaf olmak isteyebileceğini ve faiz indiriminin olası hale gelmesi için enflasyonun soğukladığını gösteren birden fazla rapora ihtiyaç duyulabileceğini belirtiyor.

Bu senaryoda ilk faiz indiriminin eylül ayında gerçekleşeceğini düşünüyor. Fed'in ne kadar politik olduğuna dair bir test olacağını, zira Fed'in başkanlık seçiminden önce harekete geçtiğine dair bir geçmiş olmadığını da ekliyor.

ING Group Uluslararası Başekonomisti James Knightley, yüksek enflasyon, güçlü ekonomik aktivite ve istihdam rakamlarının Fed'in faiz indirimi için piyasa beklentilerini aralık ayına ötelediğini söylüyor.
Eylül ayında faiz indirimi için hala fırsat olduğunu, ancak Fed'in temkinli davranabileceğini ve enflasyon yüksek kalırsa faiz oranlarının da yüksek kalacağını sinyal verebileceğini ifade ediyor.

whatsapp-image-2023-12-12-at-16-22-00-3.jpeg

Berenberg Kıdemli Ekonomisti Dr Felix Schmidt ise Fed'in 2022 ve 2023'te kümülatif olarak 500 baz puandan fazla faiz artırımı yapmasına karşın ABD ekonomisinin şaşırtıcı şekilde dirençli kalmaya devam ettiğini belirtiyor.

Bunun, gevşek maliye politikasının parasal kısıtlamaları etkisiz hale getirmesiyle açıklanabileceğini ve 2025'te mali teşvik sona erdiğinde Fed'in faiz indirim döngüsüne yavaş yavaş girebileceğini öngörüyor.

2025 sonbaharına kadar her biri 25 baz puanlık dört faiz indirimi gerçekleşebileceğini kaydediyor.

thumbs-b-c-62c0380249235c436c8ac1f4bb1c5c07.webp

ABD'de mart ayına ilişkin enflasyon verileri, Fed'in faiz indirimine başlama planlarını ertelemesine neden oldu. Uzmanlar, ilk faiz indiriminin eylül veya aralık ayında gerçekleşebileceğini öngörürken, Fed'in bilanço küçültme hızını azaltması gibi diğer seçenekleri de değerlendirebileceğini belirtiyorlar. 2025'te mali teşviklerin sona ermesi ve enflasyondaki gelişmeler faiz indirim döngüsünü tetikleyebilecek ana etkenler olarak öne çıkıyor.

thumbs-b-c-3f60bc96129f2e7dc96aaaa0d7a0c818.webp