2023: Dünya'nın Cıva Element Yılı ( 1)

2023: Dünya'nın Cıva Element Yılı ( 1)
Dünya Ekseninin üçlü aktivasyonu nedeniyle, dünya burçlarındaki bu son gerileme döneminin tamamı, önemli dünya olayları açısından çok önemli hale gelebilir. Bu, 2010'un sonlarında olana benzer ancak bu kavuşum, bir ateş burcunun son derecesinde olmak yerine, bir toprak burcunun birinci derecesinde meydana geliyor.


Bu, para ve maliye politikası açısından dünyamızı yeniden düzene sokabilecek bazı önemli ekonomik olayları akla getiriyor.

Derin bir eşzamanlılıkla, Tunuslu bir sokak satıcısı kendini ateşe vererek kendini yakma eylemi yoluyla yolsuzluğu protesto etmeye karar verdi. Oldukça hızlı bir şekilde tüm bölge protestolarla alevlendi. Bu, ateşin hızlı bir şekilde yukarı ve dışarı doğru hareket etmesi, bariyerlerin (ulusal sınırlar gibi) üzerinden atlaması, ulaşabildiği tüm kuru yakıtı yutması ve tüketmesi anlamına gelen ateşin temel doğasının gerçek bir ifadesiydi. Aslında aynı olgunun (kitlesel protesto) versiyonları bir yıl içinde tüm dünyaya yayıldı.

elementler.jpg

Buna karşılık, karantinada geçirdiğimiz yıl (2020) su elementine aitti. Suyun temel eğilimi yukarı ve dışarı doğru değil, aşağıya ve içeriye doğru hareket etmesidir. Bu nedenle, Merkür su burçlarında diğer tüm burçların toplamından daha fazla zaman geçirdiğinden, yıl boyunca hepimiz büyük ölçüde içe odaklanarak çok fazla boş zaman geçirdik.
Yayın yılları genellikle teknolojik gelişmelerle ilgili gibi görünüyor. Örneğin Wright Kardeşlerin ilk uçuşu ve Ay'a inişi havacılık yıllarında gerçekleşti. Daha yakın zamanlarda, Bitcoin ve Ethereum (ilk iki kripto para birimi) birbirini takip eden hava dalgalarında doğarken, kripto endüstrisi son yayın yılında başka bir patlama yaşadı.
Merkür'ün toprak elementini vurgulayacağı bir döneme girerken, beklenen kolektif zeitgeist ile uyum sağlama çabasıyla dünyanın temel doğasını yeniden incelememiz gerekiyor. Su gibi toprağın tabiatı da aşağı ve içe doğrudur. Aslında toprak sudan daha yoğundur. Her çocuk, attığı taşının bile eninde sonunda yere düşeceğini bilir. Dünyayla ilgili en ilginç şeylerin çoğu yüzeyin altında bulunur. Bu nedenle, sakin ve soğukkanlı bir şekilde yerleşme ve sabırla ve metodik bir şekilde apaçık olanın altını kazma becerisi gerekecek gibi görünüyor.
Ancak bu gerici dönemlerde bu, nadir görülen, hatta elde edilemeyecek bir özellik gibi görünüyor. Görünüşe göre kolektif yargılar çoğu zaman neredeyse anında veriliyor ve bu hızlı kararları sorgulayan herkes inkarcı veya daha kötüsü olarak etiketleniyor. Örneğin, Kovid-19'un bir hayvan aracılığıyla doğal olarak geldiği neredeyse anında varsayıldı ve onun bir laboratuvardan sızma ihtimaline ilişkin her türlü tartışma, komplocu düşünce olarak etiketlendi. Ancak bir buçuk yıl sonra Amerika Birleşik Devletleri Başkanı bu olasılığın daha derinlemesine incelenmesi çağrısında bulundu. Dünya yıllarında kendimizi korumamız gereken şey, tam da bu tür düşünmeden yapılan varsayımlardır ve daha sonra geri adım atmamız gerekir.

Klasik nitelikler açısından toprak serin ve kurudur. Toprak enerjisi doğal aşağı ve içe doğru hareketinin (soğuk) yanı sıra aynı zamanda ayrım yapma (kuru) ile de ilgilidir. Bir şeyi diğerinden ayırma, sınıflandırma ve düzenleme yeteneği dünyaya aittir.
Bunun en önemli ve olumlu örneği, 2016'da (bir önceki dünya yılı) açılan Alpler boyunca uzanan bir yeraltı demiryolu olan Gothard Üssü Tüneli'dir (geriye doğru gidişlerin dört unsurun tamamından geçmesi altı ila yedi yıl sürer). Tünel, yük hacminin kamyonlardan trenlere geçmesine olanak tanıyor, bu da hem kaza tehlikesini hem de ağır kamyonların çevresel etkilerini azaltıyor.

2016 yılında dünyanın doğasını açıkça yansıtan diğer kolektif gelişmeler, Güney Çin Denizi'nde artan bölgesel anlaşmazlıklardı. Bölgede onlarca yıldır devam eden “ada inşa etme” pratiğinin, açıkça yeryüzünün göstergesi olduğu ortadadır. Bir ulusun sınırlarının onları diğerinden veya uluslararası sulardan ayırdığı sınır fikri de oldukça kuru ve dolayısıyla dünyevi bir ayrımdır. Özellikle, her iki zararlı gezegenin de (Mars ve Satürn) kuru bir doğayı paylaşması dikkat çekicidir. Çin'in bu yapay adalara askeri teçhizat yerleştirmesi, özellikle ABD'nin bunları uluslararası sular olarak görmesi ve uçaklarını ve gemilerini bölgede seyrüsefer özgürlüğünü savunmak için kullanmayı planlaması nedeniyle, bu tür saldırgan bir duruş gerilimin artmasına neden olabilir.

2016'da yeniden ortaya çıkan ve devam eden bir başka toprak anlaşmazlığı da İsrail yerleşimleriyle ilgiliydi. Bunları yasa dışı ilan eden BM kararı 14-0 kabul edildi, yalnızca ABD çekimser kaldı. Biden yönetiminin geçen yılki sert dili göz önüne alındığında belki de İsrail'e karşı daha ileri adımlar atılması beklenebilir. Bu tartışmalı alanlarda şiddetin patlaması tartışmayı zorlayabilir.

Toprağın kuru ve ayrı niteliği, Brexit hareketinin 2016-17 dönemindeki gelişiminde de görülebilir. Bu, ulusal bir referandumun Birleşik Krallık hükümetinin tercih ettiği seçeneğe karşı çıktığı ilk seferdi. Referandumun ardından dünya piyasaları şimdiye kadarki en kötü işlem günlerinden birinde 2 trilyon dolardan fazla kaybetti. Sonuçta ortaya çıkan dört yıllık çekilme müzakere süreci çok zorluydu.

Daha incelikli ama önemli örnekler arasında 7 Ekim'de aynı gün gerçekleşen ve 2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinde önemli rol oynayan üç olay yer alıyor. Ulusal sınırların iki şey arasında çok kuru bir ayrım oluşturduğunu belirttiğimiz gibi, bu üç olay da önemli doğal ayrımlar olarak kabul edilen ihlallerle ilgiliydi. İlk olarak ABD istihbarat teşkilatları Rusya'yı ABD seçimlerine müdahale etmekle suçladı. İkincisi, medya, Donald Trump'ın kadınların kişisel sınırlarını ihlal etmesiyle övünen bir videosunu sızdırdı. Üçüncüsü, Wikileaks Hillary Clinton'ın kampanyası içinden binlerce e-postayı yayınladı. Özellikle Clinton'un e-postaları bazıları tarafından normal sınırların ihlali olarak değerlendirildi, çünkü bunlar normal hükümet (ve dolayısıyla kamu) kanalları yerine özel bir sunucuda saklanmıştı.

Etiketler :