Plüton'un gizemli kalbinin sırrı çözüldü
NTV'de yer alan habere göre cüce gezegen Plüton'un en tanınan özelliği haline gelen ve Tombaugh Regio olarak bilinen üzerindeki kalp şeklinin sırrı çözüldü.
New Horizons uzay aracı tarafından 2015 yılında keşfedilen Tombaugh Regio, Plüton'un en dikkat çekici özelliklerinden biri. Bu kalp şeklindeki bölgenin nasıl oluştuğu ise bilim insanları tarafından merak konusu olmuştu.
Nature Astronomy dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, bu bölge büyük ihtimalle Plüton'un 640 kilometre genişliğinde, %15'i kayadan oluşan bir nesneyle çarpışması sonucu oluşmuş. Çarpmanın etkisiyle oluşan buz tabakaları, kalbe benzer bu eşsiz yapıyı oluşturmuş.
Araştırmacılar, bu senaryoyu bilgisayar modelleri kullanarak simüle ettiler ve gerçek gözlemlerle örtüşen bir dizi simülasyon elde ettiler. Bu bulgular, Plüton'un altında derin bir yeraltı okyanusu olduğu fikrini çürütüyor gibi görünüyor. Daha önce yapılan bazı teoriler, bu kalp şeklinin derin bir okyanusun varlığı ile açıklanmaya çalışılıyordu.
Ancak, Tombaugh Regio'nun ekvatora yakın konumu, bu teorinin geçersiz olduğunu gösteriyor. Eğer Plüton'un altında bir okyanus olsaydı, buz tabakaları dönme hareketi nedeniyle kutuplara doğru kaymış olurdu.