Hibrit eğitim nedir, nasıl uygulanacak? YÖK Başkanı Erol Özvar duyurdu... İşte üniversitelerde son durum

Hibrit eğitim nedir, nasıl uygulanacak? YÖK Başkanı Erol Özvar duyurdu... İşte üniversitelerde son durum
YÖK Başkanı Erol Özvar bahar döneminin 20 Şubat'ta uzaktan eğitimle başlatılabileceğini, nisan başı itibarıyla yüz yüze eğitimin de olduğu hibrit seçeneğin değerlendirileceğini açıkladı. Özvar'ın açıklamalarının ardından 'Hibrit eğitim nedir, hibrit eğitim nasıl uygulanacak' soruları merak konusu oldu. İşte üniversitelerde son durum...

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından eğitimde yeni uygulamalara geçildi. Ülke genelinde ilkokul, ortaokul ve liseler 20 Şubat'a kadar tatil edilirken olağanüstü hal (OHAL) ilan edilen kentlerde eğitime 1 Mart'a kadar ara verildi.

Üniversitelerde hibrit eğitim uygulanacak mı?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremin ardından üniversitelerin uzaktan eğitime geçeceğini açıkladı. YÖK Başkanı Erol Özvar ise bahar döneminin 20 Şubat'ta uzaktan eğitimle başlatılabileceğini nisan başı itibarıyla yüz yüze eğitimin de olduğu hibrit seçeneğin değerlendirileceğini açıkladı. Özvar'ın açıklamalarının ardından üniversitelerde son durum, hibrit eğitimin ne demek olduğu ve nasıl uygulanacağı araştırılmaya başlandı.

Hibrit eğitim ne demek?

Hibrit eğitim, karma öğrenme, hibrit öğrenme, karışık öğrenme olarak da bilinen harmanlanmış öğrenme en sade tanımıyla geleneksel eğitim metodunun uzaktan eğitim (online) materyalleriyle zenginleştirilmesi olarak tanımlanıyor. Kullanılan teknolojilerin yanı sıra farklı eğitim felsefelerinin geleneksel öğrenme ortamında birlikte kullanılması da harmanlanmış öğrenme olarak biliniyor.

Harmanlanmış öğrenme geleneksel eğitimi desteklemek amacıyla teknolojik materyallerin kullanılması olarak düşünülmemelidir. Harmanlanmış öğrenmedeki denge çevrimiçi ağırlıklı eğitim veren bir kurumun verimliliği arttırmak amacıyla çevrimiçi eğitime ek olarak yüz yüze ders vermesi olarak da düşünülebilir.