Araçta Hararet Göstergesi Yükselmesi Yapabilecek En Kötü ve En İyi Nedenler!

Araçta Hararet Göstergesi Yükselmesi Yapabilecek En Kötü ve En İyi Nedenler!
Arabada hararet lambası, aracın motorunun aşırı ısındığını veya soğutma sisteminde bir sorun olduğunu gösterir. Hararet lambası yanıyorsa sebebin ne olabileceğini tek tek düşünmek gerekir. Hararet lambası yandığında, hemen güvenli bir yere park edip motoru kapatmanız ve soğumasını beklemeniz ise çok önemlidir.

Motor Sıcaklığı Kırmızı Bölgeye Yükseldiğinde Acilen Neler Yapılmalı?

Hararet lambası yandığında, hemen güvenli bir yere park edip motoru kapatmanız ve soğumasını beklemeniz önemlidir. Park edeceğiniz yere kadar kısa süreli de olsa aracı belli bir noktaya götürmeniz gerekiyorsa klimayı kapatıp ısıtıcıyı açarak ilerlemeniz gerekir.

Tüm bunları yaparken aracın dörtlülerini yakmayı ihmal etmeyin.

Radyatörün üst kısmına bağlı plastik bir soğutma suyu deposu bulunur. Rezervuarı bulun ve çıkarmak için kapağı saat yönünün tersine çevirin.

Soğuk olmayan su ile doldurun.

30-60 dakika aracı çalıştırmayın.

Bu sürenin sonunda aracı tekrar çalıştırdığınızda seviye normale dönmüşse sürmeye devam edebilirsiniz. Dönmemişse en doğru işlem bir çekici çağırmak olacaktır.

Ardından, aracınızı bir tamire götürerek soğutma sistemiyle ilgili sorunu kontrol ettirmeniz yararınıza olacaktır. Aşırı ısınma motor için ciddi bir zarar potansiyeli taşır.

Araçta Hararet Göstergesi Yükselmesi Neden Olur?

Düşük radyatör sıvısı

Radyatör sıvısı, motoru soğutmak için kullanılır. Eğer radyatör sıvısı seviyesi düşükse veya sıvı sızıntısı varsa, motor aşırı ısınabilir ve hararet lambası yanabilir. Böyle bir nedenden dolayı hararet lambası yanıyorsa sorun kolay bir şekilde hallolacak demektir.

su.jpg

Termostatın Çalışmaması

Termostat, motor sıcaklığını kontrol eder. Eğer termostat arızalıysa ve açılmazsa, soğutma sistemi düzgün çalışmayabilir ve hararet lambası yanabilir.

x-565-424-termostat-nedir-sozluk.png

Su pompası arızası

Su pompası, soğutma sıvısını motorun etrafında dolaştırır. Eğer su pompası arızalıysa, yeterli soğutma sağlanamayabilir ve motor aşırı ısınabilir.

Radyatörde tıkanıklık

Radyatörde birikmiş kir veya tıkanıklıklar, soğutma sisteminin düzgün çalışmasını engelleyebilir. Bu durumda, motor aşırı ısınabilir ve hararet lambası yanabilir.

pexels-luis-quintero-3689533.jpg

Fan sorunu

Soğutma fanı, motor sıcaklığını düşürmek için çalışır. Eğer fan arızalıysa veya çalışmıyorsa, motor aşırı ısınabilir ve hararet lambası yanabilir.

Kırık kayış veya pompa sorunu

Motoru soğutma sistemi ile bağlayan kayışlarda veya su pompasında bir sorun varsa, yeterli soğutma sağlanamayabilir ve hararet lambası yanabilir.