Bankalar komisyonu artırdı, vatandaş arkasına bakmadan kaçtı! Cezası 3 bin 400 TL

Bankalar komisyonu artırdı, vatandaş arkasına bakmadan kaçtı! Cezası  3 bin 400 TL
Kredi kartı komisyonlarındaki artış, alışveriş düzenini kökten değiştirmeye başladı. Bankaların aldığı komisyon ücretlerine 5 kat zam yapması, esnafı IBAN üzerinden ödeme kabul etmeye yöneltti. Artan komisyon ücretlerinden şikayetçi olan esnaf, "Bunu biz istemedik, mecbur bırakıldık" diyerek bankalara tepki gösterdi.

Son günlerde yaşanan IBAN tartışmasında bu kez esnaf konuştu. Bankaların POS cihazı kullanan işletmelere uyguladığı faiz oranını yüzde 0,49 - 0,79’dan yüzde 3,5’a çıkarması, küçük esnafı derde soktu. IBAN ve QR kullanımı, vergi kaçaklarına neden oldu. POS faizinden kaçmak isteyen esnafın bir kısmı IBAN ile ödeme almaya, fatura/fiş kesmemeye başladı. Bu durum ise Maliye ekiplerinin gözünden kaçmadı.

POS CİHAZI FAİZLERİ YÜKSELDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in IBAN üzerinden tahsilat yapanlarla ilgili çalışma ve inceleme başlattıklarını açıklamasının ardından esnaf, IBAN veya QR ile ödeme almayı kesti. Küçük esnaf “Biz isteyerek IBAN’a geçmedik. POS cihazı faizleri yükselince mecbur kaldık. Ancak bir kesim bu yöntemi kötü niyetli şekilde kullandı. Aldıkları ödeme karşılığında fiş/fatura kesmediler. Bakanlık şimdi geriye dönük vergileri isteyecek. Her ihtimale karşı iyi niyetli esnaf da IBAN ile ödeme almıyor artık. Ancak en büyük derdimiz POS komisyonları” dedi.

1587018368474-bakkal.jpg

KÜÇÜK ESNAF ÖDEMESİNİ GEÇ ALIYOR

Türkiye gazetesine konuşan esnaf Ramazan Aycan “Küçük esnaf kan ağlıyor. Zincir marketlerin tekelinden az kazanır olduk. Üstüne POS komisyonları eklendi. Tüketicinin ödemesini kredi kartıyla hemen hesabımıza almamız için yüzde 3,5 ya da 4,5 oranında bir POS komisyonu ödememiz gerekiyor. Ya da ödemeyi 1 ay sonra hesaba alabiliyoruz. Bizim gibi küçük bakkallar anlık ödemeyle dönüyor. Maliye Bakanlığı küçük esnafa POS komisyonu noktasında destek olmalı” dedi. Aycan, ayrıca POS cihazlarının aylık bakım ve arıza ücretlerini de esnafın ödediğini belirterek “Banka hem bana POS veriyor hem de aylık bakım ücretini bana ödetiyor. Bu da yanlış” ifadesine yer verdi.

HER BİR FİŞİN CEZASI 3 BİN 400 TL

Vergi mevzuatı uyarınca fiş vermeyen işletmelere her bir fiş için 3 bin 400 lira, fatura vermeyen işletmelere ise her fatura için 3 bin 400 liradan az olmamak üzere belgede yer alması gereken tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilir.

Etiketler :