Bankalara Yeni Dolar Talimatı Gitti: 24 Yıl Sonra Bir İlk Yaşandı

Bankalara Yeni Dolar Talimatı Gitti: 24 Yıl Sonra Bir İlk Yaşandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son haftalarda durma noktasına gelen Kur Korumalı Mevduat (KKM) çıkışlarını yeniden canlandırabilmek için bankacılık sektörüne ilişkin adımlar atmaya devam ediyor. Dün yapılan PPK sonrasında KKM için tutulan zorunlu karşılıklara ödenecek faiz oranı yüzde 30'a yükseltilirken, söz konusu karar sonrası TL mevduat faizleri yüzde 70'e ulaşarak rekor kırdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 21 Aralık 2021 tarihinde hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının Hazine'ye getirdiği ağır yüklerin önüne geçebilmek amacıyla, geçtiğimiz yıllarda büyük bir değişikliğe gitmişti.

Göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi, ekonomi için büyük bir ayak bağına dönüşen KKM'yi tasfiye etmeye başlarken, aradan geçen 10 ay sonucunda KKM'deki mevduat yarı yarıya eritilmiş durumda.

Buna karşın son haftalarda KKM'deki çıkış durma noktasına gelirken, bugün açıklanan BDDK raporu ile son haftada yaşanan düşüşün yüzde 0.2 oranına gerilediği belirtildi. Merkez Bankası, geçtiğimiz haftalarda KKM'den çıkışları hızlandırabilmek ve tasfiye sürecini yeniden canlandırabilmek için bankalara gönderdiği talimat ile TL mevduat faizlerini yukarı doğru güncellerken, bu hafta alınan bir başka karar Türk lirası mevduatlarında doping etkisi yarattı.

doviz1.jpg24 YIL SONRA MEVDUAT FAİZLERİNDE BİR İLK YAŞANDI

Dün yapılan PPK sonrasında, bankaların KKM müşterileri için tuttukları zorunlu karşılık oranına 3 ayda bir ödenen faiz tutarının yüzde 25'ten 30'a çıkarıldığı belirtilmişti. Bu gelişmenin bankaların mevduat faizlerindeki artışta pozitif etkisinin olacağı düşünülürken, bugün açıklanan faiz verileri ile yıllar sonra bir ilk yaşandığı ortaya çıktı.

whatsapp-image-2024-04-26-at-20-53-52.jpeg

3 aylık mevduat faizleri, yıllık bileşik olarak yüzde 70'e ulaşırken, söz konusu durum AKP iktidarında görülmüş en yüksek faiz rekorunun kırılmasına yol açtı. TCMB, mevduat faizlerini bir silah olarak kullanarak, uzun süredir yatay seyir izleyen dolar kuru nedeniyle KKM'nin cazibesini kaybettiğini ve TL mevduata geçilmesi gerektiği fikrini aşılamakta.

TCMB'DEN BANKALARA ÖRTÜLÜ FAİZ TALİMATI

Yatırımcıların, dolar kurunun artacağına yönelik umutlarını tamamen sonlandırması halinde, cazip fırsatlar sunan TL mevduatlara yönelmesi, KKM'deki tasfiye sürecini yeniden hareketlendirebilir.

dolares.webpKKM'de beklediği getiriyi bir süredir sağlayamayan varlık sahipleri, halihazırda 70 milyar doların üzerinde bulunan KKM havuzundan aniden çıkış yapması ve birikimlerini döviz tevdiat hesaplarına yönlendirmesi halinde ise ekonomistlere göre Türkiye'de yeni bir kur krizi patlak verebilir.

Söz konusu tehlikenin önüne geçmek isteyen TCMB, erkenden bankalara yolladığı talimatlar ile mevduat faizlerini enflasyon seviyesinin oldukça üzerine çıkardı. Yatırımcıların dolar kurundan sağlayacağı getirinin üzerinde bir TL mevduat sunulmasına neden olan bu durum, kur ataklarının yaşanma riskini daha düşük seviyelere çekecek.