Doğu Karadeniz'den ABD'ye, Almanya ve İspanya'ya Yayılıyor! Dünyada İkinci En Çok Türkiye'de Üretiliyor: Milyonların Tercihi

Doğu Karadeniz'den ABD'ye, Almanya ve İspanya'ya Yayılıyor! Dünyada İkinci En Çok Türkiye'de Üretiliyor: Milyonların Tercihi
Türkiye, bal üretiminde ikinci sırada yer alarak 2 bin 133 ton bal ihraç etti ve 8 milyon 187 bin 58 dolar gelir elde etti. Başlıca alıcılar arasında ABD, Almanya ve İspanya bulunuyor.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre Türkiye, bal üretiminde Çin'in ardından ikinci sırada yer alıyor. İhracatta ise 16. sıraya sahip olan ülkemiz, 2023'ün ilk çeyreğinde ABD, Almanya ve İspanya gibi 38 ülkeye bal ihraç etti. Yılın ilk üç ayında 2 bin 133 ton bal ihraç edilerek 8 milyon 187 bin 58 dolarlık bir gelir elde edildi.

213332.webp

ABD, ALMANYA VE İSPANYA LİDER ÜLKELER ARASINDA

Türkiye'nin bal ihracatında en çok tercih edilen ülkeler arasında başı çeken ABD, 2 milyon 477 bin 57 dolarlık alımla listenin başında yer alıyor. Onu 2 milyon 38 bin 698 dolarla Almanya ve 538 bin 628 dolarla İspanya takip ediyor.

291900.webp

YENİ HEDEF PAZARLAR BELİRLENDİ

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Türk balının uluslararası alanda marka değerini artırmak amacıyla daha etkin denetimler yapılması gerektiğini vurguladı. Ülkenin bitki çeşitliliği ve endemik bitkiler açısından dünya genelinde öne çıktığını belirten Kalyoncu, balın coğrafi işaretlerle tescillenerek yüksek kalitede ve markalı ürünler olarak ihraç edilmesi gerektiğini ifade etti.

hkhkhkhk.webp

AVRUPA BİRLİĞİ VE JAPONYA HEDEFTE

Kalyoncu ayrıca, Türkiye'nin bal ihracatını ve pazar çeşitliliğini artırmak için Avrupa Birliği ülkeleri ve Japonya'nın hedef pazar olarak belirlendiğini de dile getirdi.

Kaynak:AA