Dolar Sahiplerinin Dizlerinin Bağı Çözüldü: Aylar Sonra Bir İlk Yaşandı!

Dolar Sahiplerinin Dizlerinin Bağı Çözüldü: Aylar Sonra Bir İlk Yaşandı!
Yılın ilk aylarından itibaren seçim sonuna kadar net rezervlerinde büyük kayıp yaşayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalardır bir yandan döviz pozisyonunu iyileştirirken, bir yandan da kur tarafında artış yaşanmasının önüne geçmeyi başarmış durumda. Geçtiğimiz haftaya ait veriler dolar sahiplerini endişelendirirken, aylar sonra bir ilkin yaşandığını gözler önüne serdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekonomi politikalarında yaşanan değişime rağmen 2024 yılının ilk aylarından itibaren net döviz pozisyonunda büyük bir kayıp yaşayarak 31 Mart seçimlerine kadar sert ataklar yedi.

Her geçen gün döviz rezervlerinde erime görülürken, yatırımcıların önemli bölümü bu düşüşleri seçim sonrası dolar kurunda yaşanacak ataklar şeklinde yorumlasa da, 31 Mart'ın üzerinden geçen yaklaşık bir aylık sürede dolar kurunda herhangi bir dikkate değer artış görülmedi.

doviz2.jpgDOLAR İÇİN AYLAR SONRA BİR İLK: 3 GÜNDE 5 MİLYAR DOLAR ARTTI

Merkez Bankası, dolar/TL paritesini yatay tutmayı başarmasının yanı sıra, son haftalarda da dolar pozisyonunda alıcılı tarafa geçti. TCMB net döviz pozisyonu geçen haftanın son 3 gününde $5 milyar artarken, son bir ayda yaşanan yükselişler, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının tasfiye sürecinde TCMB'nin elini güçlendirmeye devam ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamalarda KKM'den çıkışların hızlanması için döviz biriktirmelerinin gerektiğini vurgularken, uygulamanın 2024 yılı sonu itibarıyla tamamen sıfırlanmasının beklendiğini aktarmıştı.

dolares.webpMerkez Bankası'nın net rezervlerinde yaşanan iyileşme, son günlerde durma noktasına gelen KKM'den çıkışları da hızlandırabilir.