Et fiyatları neden yükseliyor?

Et fiyatları neden yükseliyor?
Yüksek enflasyon et fiyatlarını da etkisi altında tutmaya devam ediyor. Kasaplarda günden güne değişen etiketler vatandaşın fiyat algısını da yitirmesine neden oluyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan yeni zamlarla birlikte son 40 günde et fiyatları 60 lira birden artış gösterdi.

Et fiyatları günden güne yükseliyor. Kasap reyonlarında sıklıkla değişen etiketler vatandaşın fiyat algısını da yitirmesine neden oldu. Et ve Süt Kurumu kırmızı et fiyatlarını kontrol etmek için ithalata devam etse de iç piyasada fiyatlar adeta dudak uçuklatıyor. Peki et fiyatlarının düşmesi için ne yapılmalı? İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, NTV yayınında konuya ilişkin soruları yanıtladı.

Geçtiğimiz günlerde ete yapılan zamla birlikte son 40 günde fiyatlar 60 lira birden artış gösterdi. 2023 Ocak ayında dana karkas fiyatı 130, kuzu karkas fiyatı 142 liraydı. Dana karkasın güncel fiyatı kaliteden kaliteye değişmekle beraber 310 lira. Kuzu karkas fiyatı da 410 liraya yükseldi. Kasaplarda kıymanın fiyatı ise 500-550 lira arasında değişiklik gösteriyor. Peki ithalata rağmen fiyatlar neden bu kadar yüksek?

kirmizi-et-1.webp

İTHALATA RAĞMEN FİYATLAR NEDEN BU KADAR YÜKSEK?

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi bu soruyu şu sözlerle yanıtladı:

“İç piyasada eti azalmasından dolayı fiyatlar yükseliyor. Oteller de yazlık etlerini şimdiden çekmeye başladı. Ondan dolayı biraz fark ediyor. İkinci neden ise maalesef ki bazı besiciler birbirlerine haber vererek etin fiyatının yükseleceğini ve kesmemeleri gerektiğini söyleyerek piyasayı yükseltiyorlar.

1626963267851.jpg

1 KİLOGRAM ETİN MALİYETİ NE KADAR?

Başkan Aydın etin fiyat artışına neden olan elektrik, işçilik, kira gibi ayrıntıları da şu sözlerle açıkladı:

“3 yıl önce Ankara’da Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’nde Türkiye’deki büyükşehir genel oda başkanları da bir araya gelerek bir toplantı yaptık. Etin üzerindeki maliyeti o zaman hesaplamıştık. O dönemin enflasyonu ile etin üzerindeki kira, personel geliri, elektrik ve sarfiyat giderleri olmak üzere yüzde 28 gibi bir orana ulaşmıştık. Birde etin karkas dediğimiz kemikli hali ile yüzde 25 ortalamasına ulaşıyoruz. Bugün bankaya vermiş olduğumuz komisyon kilo başına 20 lira gibi bir fark getiriyor. Yani ortalama olarak yüzde 60-65 civarı bir maliyete ulaşıyoruz.”

istock-450056783.webp

ET FİYATLARI ARTACAK MI?

Başkan Aydın Tüfekçi et fiyatlarının ilerleyen zamanlardaki artışına ilişkin şu sözleri dile getiriyor:

“Şu an Et ve Süt Kurumu İthalata devam ediyor. Piyasaya da et sanayicilerine, yemek sanayicilerine et vermeye de devam edilecek. Bunlar piyasadan çekildiği zaman biraz daha piyasa oturur. Fakat biz her zaman diyoruz ki mutlak surette süte gerektiği kadar destek verilmeli. Çünkü süt para ettiği zaman besici besiyi bırakmaz. İki sene önce aynı şeyi söylediğimiz zaman süt maalesef para etmediği için süt ineklerimiz kesime geldi. Ondan dolayı bu sıkıntıyı yaşamaya devam ediyoruz. Süt para ettiği zaman besi fazlalaşacak. Bir diğer yol da küçük aile besicilerine muhakkak destek verilmeli. Mutlak surette yem desteği verilmesi gerekiyor. Küçük aile besiciliği hayvancılığın sigortası.”

Etiketler :