Dünyaca ünlü kuruluştan dolar tahmini! Tarih verildi, Dolar/TL 10 TL aratacak
Son zamanlarda Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu yükseltti ve Türkiye ekonomisiyle ilgili önemli bir açıklama yaptı. S&P'nin son notunda, para politikasının bir süre daha sıkı kalacağı belirtilerek, bu durumun bankaların aktif kalitesine olumsuz etki edebileceği vurgulandı. Ayrıca, yerli yatırımcıların TL'ye olan güvensizliğinin bankaların dış finansmana erişimindeki olumlu gelişmeleri gölgede bırakabileceği belirtildi. Merkez Bankası'nın TL mevduatını teşvik etmeye yönelik çabalarına rağmen, hâlâ yatırımcıların yabancı para mevduatına güçlü bir tercih gösterdiği ifade edildi. Bu durumun Türk bankalarının para birimi uyumsuzluklarını artırdığı ve Türk Lirası ile döviz rezervlerini zorladığına dikkat çekildi.
S&P Global'ın dün yayınladığı Türk bankalarına ilişkin notunda, ekonomideki kademeli dengelenme süreciyle birlikte Türk bankalarındaki dengesizliklerin tersine dönmesinin beklendiği ifade edildi. Ayrıca, notta para politikasının bir süre daha sıkı tutulacağı vurgulanarak, bu durumun bankaların aktif kalitesini olumsuz etkileyebileceği belirtildi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, dolar/TL'nin 2025 yılı sonunda 43 lira seviyesine çıkmasını beklediğini açıkladı.
S&P Global, Türkiye'de para politikasının bir süre daha sıkı tutulmasının, bankaların aktif kalitesini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Rapora göre, bankaların yurtdışından finansman sağlama yeteneğindeki iyileşmenin Türk Lirası'na olan güvensizliği aşmak için yetersiz olabileceği vurgulandı.
Ayrıca, S&P Global, nominal kredi büyümesinin 2024'te yavaşlayarak reel bazda daralmaya işaret edebileceğini öngörmekte ve ekonomik büyümenin 2022-2023'teki yüzde 5 seviyelerinden yüzde 3'e düşeceğini tahmin etmektedir.
Bu senaryoya göre, S&P Global, 2025 yılı sonunda dolar/TL'nin 43 lira seviyesinde olacağını öngörmektedir.
S&P Global'ın yayınladığı notta ayrıca, yurtiçi yerleşiklerin Türk Lirası'na olan güven eksikliğinin bankaların dış finansmana erişimindeki olumlu etkilerini gölgede bırakabileceğine dikkat çekildi.
Nominal kredi büyümesinin ise bu yıl yüzde 40'lara doğru yavaşlamasının beklendiği ve bu durumun reel bazda bir daralmaya işaret edebileceği belirtildi.