Merkez Bankası Faiz Frenine Basınca Ekonomistler Ağızlarını Açtı, Şok Etkisi Yarattı! Karara Sert Tepki Geldi

Merkez Bankası, Nisan ayı politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu. Ekonomi çevreleri, enflasyon mücadelesindeki politikaları ve faiz kararının etkilerini farklı açılardan değerlendirdi.

Merkez Bankası, Nisan ayı Para Politikaları Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı. Merkez'in bu kararıyla ilgili ekonomi dünyasından çeşitli yorumlar geldi.

İktisatçı Hayri Kozanoğlu, Merkez Bankası'nın faiz kararını eleştirerek, "Merkez'in halkı enflasyonun düşeceğine ikna edemediğini kabul ettiğini belirtti. İnsanlar yüksek faizden bezip talebini kısana kadar sıkılaştırmaya devam edeceğiz. Korkarım ki fazla sıkınca da ekonomi durgunluğa saplanacak!" dedi.

thumbs-b-c-407a379928050e87ad1bffd3e64b78ad.jpg

EMRE ALKIN: "MERKEZ BANKASI 'BAZ ETKİSİYLE DÜŞECEK AMA BİZ BAŞARDIK' DİYOR"

Ekonomist Emre Alkin, Merkez Bankası'nın politika kararını yorumlayarak, "Merkez Bankası 'sıkın dişinizi, Temmuz’dan sonra baz etkisiyle düşecek ama biz başardık diyeceğiz' diyor" ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2024-03-06-at-11-16-14-15.jpeg

ŞATIROĞLU: "GEVŞEK PARA POLİTİKALARINA DEVAM, ENFLASYON LOBİSİ KAZANDI"

Stratejist Tunç Şatıroğlu, Merkez Bankası'nın gevşek para politikalarını eleştirerek, "Merkez Bankası'nın gevşek para politikalarına devam dediğini, enflasyon lobisinin kazandığını söyledi. Hocama katılıyorum ve artıyorum, bak baz etkisiyle düştü şimdi faizi de 4. çeyrekte indirelim" ifadelerini kullandı.

thumbs-b-c-5705f254868cfd9db7372ed7c3cb5ca8-001.jpg

BÜYÜKŞAHİN: "ENFLASYON MÜCADELESİNDE HAVANDA SU DÖVÜLÜYOR"

Gazeteci Taylan Büyükşahin, Merkez Bankası'nın politika faizine ilişkin olarak, "Havanda su döven bir enflasyon mücadelesi sürüyor. Sadece para politikasına endeksli bir enflasyon gündemi yaratıldı. Reel taraf, üretim, sanayi konuşulmuyor. İthalatı azaltacak bir program da bulunmuyor... En başta verilerin güven vermesi gerekiyor, o da yok. Oyuna devam..." diyerek eleştirilerde bulundu.

thumbs-b-c-2d45fcb892ffbd5636a0e951778e56d7-001.jpg

MURATOĞLU: "MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT BIRAKTI"

Ekonomi yazarı Murat Muratoğlu, Merkez Bankası'nın politika faizini sabit bırakmasına ilişkin olarak, "Şaşıran yerel halk var mı? Yabancılar çoktan öğrenmişlerdi sabit kalacağını!" şeklinde yorum yaptı.

AKTAŞ: "YABANCILAR BAYRAMDAN ÖNCE YATIRIM YAPTI"

Ekonomist Alaattin Aktaş, yabancı yatırımcıların Merkez Bankası kararından önce harekete geçtiğini belirterek, "Yabancı yatırımcılar bayramdan önceki bir buçuk günde 160 milyon dolarlık hisse senedi ve 38 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi aldı." dedi.

whatsapp-image-2024-03-06-at-11-16-14-2.jpeg

CİBRE: "FAİZ YETERLİ AMA MAKRO AÇIDAN GÜVEN VERMİYOR"

Finans uzmanı İris Cibre, Merkez Bankası'nın politika faiziyle ilgili olarak, "Faizin, makro açıdan yeterli düzeyde olduğuna inanıyorum. Ancak, Mart ayında aylık enflasyonun öngörülenden yüksek gerçekleştiği görüldü. Gecikmeli etkiler diye diye 10 ay kaybettik. Önden yükleme doğru olurdu. Ama, artık asıl iş maliyede. Arz sorunu ve yüksek şirket karları kaynaklı enflasyonun önüne artık para politikası geçemez. Mevduat ve ppf vergilendirmesi gibi konular dahi hala dillendirilmedi." şeklinde değerlendirmede bulundu.

thumbs-b-c-805da3232cb07a057e4b435ffad45af3.jpg

SÖNMEZ: "TCMB EYLÜL'E KADAR KULAĞININ ÜSTÜNE YATACAK"

İktisatçı Mustafa Sönmez, Merkez Bankası'nın politika faiziyle ilgili olarak, "TCMB, Eylül’e kadar kulağının üstüne yatacak, Nisan mayıs Haziran tüfe 3 umuyor, Haziran'dan sonra aylık 2'lik tüfe’yi gözleyecek. 2 basamağına inerse yıl sonuna kadar faize pek dokunmaz." şeklinde yorum yaptı.