Milyonlarca Kredi Kartı Kullanıcısına Kötü Haber: Tüm Alışverişlerden Bu Kesinti Yapılacak

Milyonlarca Kredi Kartı Kullanıcısına Kötü Haber: Tüm Alışverişlerden Bu Kesinti Yapılacak
Politika faizlerini yüzde 50'ye yükselten Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi kartı akdi faizlerini ise 4.25'e sabitledi. Bu artışların ardından harekete geçen bankalar, işletmelerin pos komisyon faizlerine zam yapmaya hazırlanıyor. Komisyon artışıyla birlikte işletmelerin gelirlerinde yaşanacak düşüş, tüm ürün ve hizmet bedellerinin zamlanmasına neden olacak.

Değişen ekonomi modelinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), parasal sıkılaşma sürecine hız kesmeden devam ediyor.

Politika faizlerinin artırılmasının yanı sıra, ekonomide gerekli soğumayı sağlayabilmek için kredi kartı faizlerine yönelik yeni adımlar atan Merkez Bankası, geçtiğimiz ay aldığı kararla kredi kartı faizlerini 4.25 seviyesine yükseltmişti.

Türkiye'de yıllardır uygulanan hatalı ekonomi politikaları nedeniyle bankacılık sektöründe büyük sorunlar yaşanırken, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, yaptığı açıklamada "Bankacılıkta tarihin en sıkıntılı dönemini yaşıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

kartt.jpgBANKALARDAN YENİ FAİZ KARARI

Aran'ın açıklamalarının ardından bankaların gelirlerini artırmak için yeni adımlar atacağı öğrenilirken, ekonomi kulislerinde konuşulanlara göre ilk hamle işletmelerin pos komisyonlarının artırılması olacak.

Bankalar, kendilerine milyarlarca dolar gelir sağlayan işletmelerin pos komisyon oranını son olarak 2023 yılının Ekim ayında yükseltmiş ve faizler yaklaşık 3.5 seviyesine gelmişti. Ancak aradan geçen aylarda TCMB'nin peş peşe aldığı faiz artırım kararları ile politika faizinin yüzde 50'ye yükselmesi, bankalar tarafından yeni bir düzenleme hazırlıklarına yol açtı.

kart1.webpBu doğrultuda ilk aşamada özel bankalar olmak üzere tüm finans kuruluşları, Mayıs ayının son günleri itibarıyla çalışmalarını tamamlamaya ve banka ya da kredi kartı ile ödeme alan tüm işletmelerin faiz oranlarında değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.

Türkiye'de görülen enflasyonun bir ayağının da 'talep enflasyonu' nedeniyle oluştuğunu düşünen ekonomi yönetimi, başlangıçta kredi kartı kullanımını ve aşırı tüketimi kısıtlayarak enflasyonu düşürmeyi hedefliyor.

ARTAN KOMİSYONLARIN BEDELİ VATANDAŞIN CEBİNDEN ÇIKACAK

Çok sayıda sektör temsilcisi, bankaların fahiş oranlarda pos komisyonu alarak işletmelere emeksiz ortak olduğunu belirtirken, geçtiğimiz yıl yapılan artış sonrasında birçok işletme "IBAN ile ödeme" sistemine geçmişti.

kart33.jpgAncak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar ile IBAN ödemesi alan şirketlere cezalar yağdırılacağı belirtildi. Ödemeleri pos ile almak zorunda kalacak çok sayıda işletme ise, artan komisyonlar sonrası gelirlerinde yaşanacak düşüşün faturasını geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi fiyatlara yansıtacak.

Bir başka deyişle bankaların 'zam' kararı, nihayetinde gün sonunda vatandaşın karşısına gelecek fiyatı yukarı çekecek.