Otomobilde Yakıt Tasarrufu Sağlayacak Yöntemler ve Cihazlar

Otomobilde Yakıt Tasarrufu Sağlayacak Yöntemler ve Cihazlar
Akaryakıtta KDV oranının yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltilmesiyle benzin ve motorine zam geldi. Akaryakıta gelen zamlar araç sahiplerini farklı yakıt tasaruf önlemlerini araştırmaya itiyor. Bu yöntemler arasında sürüş esnasında dikkat edeceğiniz uygulamalar, araç bakımları ve araca taktırabileceğiniz bazı cihazlar var.

Araç yakıt tasarruf cihazları, araçların yakıt verimliliğini artırmak ve yakıt tüketimini azaltmak amacıyla kullanılan cihazlar olduğu düşünülür. Peki yakıt tasarruf cihazları etkili bir tasarruf sağlar mı?

Haberimizde bu cihazların neler olduğunu ve günlük pratiklerle nasıl yakıt tasarrufu sağlayabileceğiniz püf noktaları derledik.

Gereksiz Yükler Araçtan Çıkarılmalı

Ekstra ağırlık, aracın yakıt tüketimini artırır çünkü aracın motoru daha fazla güç harcamak zorunda kalır. Bu da daha fazla yakıt tüketimine neden olur.

Kullanılmayan ekipmanların, bagajda boş yere yer kaplayan eşyaların araca yük olmasını önlemeniz yakıt tasarrufu sağlayacaktır.

Aracın çatısında taşınan büyük ve aerodinamik olmayan yükler (örneğin, çadır, bisiklet, araç üstü port vb.), hava direncini artırarak yakıt tüketimini etkileyebilir. Bu tür yüklerin kullanılmadığı durumlarda araçtan çıkarılması, yakıt tasarrufu sağlayabilir.

djla7uv-1-scaled.jpg

Araçların düzenli bakımının yapılması

Aracın sorunsuz bir biçimde çalışması ve daha az yakıt harcaması için rutin bakımlarını aksatmamanız oldukça önemli bir konudur. Hava filtreleri temiz, yağı ve suyuna bakılmış, rutin kontrolleri yapılmış bir araç yakıt tüketimi konusunda oldukça avantajlı olacaktır.

16419048196749.jpg

Lastiklerin doğru şişirilmesi, basıncın doğru ayarlanması

Lastiklerdeki hava basıncı olması gerekenden daha düşük ise aracın yüzde 5 daha fazla yakıt yakacağını düşünebilirsiniz.

pexels-erik-mclean-16685597.jpg

Yakıt tasarrufu sağlayan sürüş tekniklerinin bilinmesi

Araç kullanırken kalkış sırasında vitesin düşük tutulması daha doğru olsa da hızınız sabitlendikten sonra aracı olabilecek en yüksek viteste kullanmak yakıt tüketimi konusunda avantajlı bir durumdur.

Ani dur-kalklardan kaçınmak adına trafiğin sıkışık olduğu durumlarda ani gaza basmalardan kaçınmak gerekir.

Trafikteki duraklamaları önceden tahmin etmeye çalışmanız gerekir. Önünüzdeki trafik akışını izleyerek gereksiz hızlanma ve frenlemeleri önleyebilirsiniz. Örneğin önünüzde kırmızı ışık yanıyorsa gaza basmak gereksiz yakıt harcaması sağlar.

1331797189-araba-surme-teknikleri-nelerdir.jpg

Araca takılan yakıt tasarruf cihazları

Araç türbülatörü, hidrojen yakıt tasarrufu cihazı, çakmaklığa takılan tasarruf cihazı gibi farklı tipteki cihazların yakıt tasarrufu sağladığı yönündeki görüşleri destekleyen hiçbir dayanak yoktur. Bu tip cihazlarla bahsedildiği gibi yüzde 25'e varan yakıt tasarrufları sağlanabilseydi otomotiv üreticileri bu bilimsel ar-ge'yi taşıtlara entegre etmiş biçimde üretilirlerdi. Bu nedenle yakıt tasarrufu elde etmek için en etkili yöntemler arasında düzenli bakım, uygun lastik basıncı, akıcı sürüş teknikleri ve aracın aerodinamik performansını optimize etmek dışında bir yöntem bulunmamaktadır.