Emeklilere Temmuz'da Ödenecek Zam Oranında Sürpriz Bir Değişiklik

Emeklilere Temmuz'da Ödenecek Zam Oranında Sürpriz Bir Değişiklik
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), milyonlarca emekliye Temmuz ayında verilecek enflasyon farkı için çalışmalarını tamamladı. Bu Temmuz ayında ilk kez uygulanacak sistemle birlikte tüm emekliler, statü fark etmeksizin aynı oranda zam alacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Ocak'ta yapmış olduğu konuşmada emekli maaşları ile ilgili Temmuz ayında hayata geçirilecek yeni sistemin detaylarını vermişti.

Milyonlarca emekliye verilecek enflasyon farkı için çalışmalar yürütülürken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki taslak düzenlemenin tamamlandığı öğrenildi. Yapılacak değişikliğe göre, bugüne kadar memur emeklilerinin dahil olduğu Emekli Sandığı mensupları için verilecek enflasyon farkı, aynı oranda SSK ve Bağ-Kur emeklisine de yansıtılacak.

tl2.jpgEMEKLİLERİN TAMAMINA AYNI ZAM VERİLECEK

Konuya ilişkin Erdoğan, Ocak ayında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: "Önümüzdeki Temmuz ayında artışlarla birlikte emeklilerimizin hepsi yaklaşık aynı oranlarda maaş artışına kavuşacaklar. Yani SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı ayrımı yapmadan, tüm emeklilerimizin yıllık maaş artış oranları önümüzdeki Temmuz ayında eşitlenecektir. Çünkü yılın ikinci yarısındaki maaş artışlarındaki memur emeklileri enflasyon farkını alırken, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri enflasyonun tamamını alacakları için maaş artış oranlarındaki dengesizlik giderilecektir."

tl5.jpgEmekliler için henüz net zam oranı belli olmasa da, yapılan düzenleme SSK ve Bağ-Kur emeklileri için olumlu bir değişiklik olarak yürürlüğe girecek. Normal şartlar altında emekli sandığı mensuplarından daha az zam artışı alan bu emekliler, Temmuz ayında yapılacak artışla birlikte eşit oranda zam almaya hak kazanacak.

ZAM ORANINI TÜİK RAKAMLARI BELİRLEYECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın ilerleyen günlerde emeklilere yönelik uygulanacak değişiklikler hakkında detaylı bilgi vermesi beklenirken, emeklilere verilecek Temmuz farkının ise Haziran ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulacağı tahmin edilmekte.

Son aylarda Türkiye'de ekonomi modeli tamamen değişirken, yürütülen parasal sıkılaşma süreci nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in emekli maaşlarında da kısıtlayıcı adımlar atmaya hazırlandığı iddia edildi.

Şimşek'in Temmuz ayında emeklilere yalnızca TÜİK tarafından açıklanacak 6 aylık enflasyon farkının verilmesini istediği, kulislerde konuşulan bilgilere göre herhangi bir refah payına gidilmemesini tavsiye ettiği belirtildi.

Etiketler :