Yeni Bir Küresel Ekonomik Krizle mi Karşı Karşıyayız?

Yeni Bir Küresel Ekonomik Krizle mi Karşı Karşıyayız?
ABD, Kanada, İngiltere, Japonya, Avrupa ve İsviçre merkez bankaları, dolar swap hattı operasyonlarının sıklığını artırma kararı aldı.

Geçen hafta, ABD'nin en büyük 16'ncı bankası olan Silikon Vadisi Bankasının (SVB) iflası, 2008 küresel finansal krizinden bu yana en büyük banka iflaslarından biri olmuştu. SVB'nin ardından New York merkezli Signature Bank da iflas etmişti.

İsviçre'nin en büyük ikinci bankası konumundaki Credit Suisse'in sıkıntıya girmesi ile ABD'li First Republic Bank'ın yaşadığı zorluklar da bankacılık krizine ilişkin endişelere neden olmuştu.

Bankacılık sektöründe kriz endişesinin önüne geçmek adına acil adımlar atıldı:

⦁ ABD, Kanada, İngiltere, Japonya, Avrupa ve İsviçre merkez bankaları, dolar swap hattı operasyonlarının sıklığını artırma kararı aldı.

Fed ve 5 büyük merkez bankasından yapılan ortak açıklamada, var olan dolar swap hattı düzenlemeleri aracılığıyla likiditeyi artırmak için koordineli bir adım atıldığı duyuruldu.

Açıklamada, dolar fonlamasını sağlamada swap hatlarının etkinliğini artırmak için halihazırda dolar işlemleri sunan merkez bankalarının 7 gün vadeli işlemlerinin sıklığını haftalıktan günlüğe çıkarma konusunda anlaştığı bildirildi.

Açıklamada, merkez bankalarının arasındaki swap hatları ağının, küresel fonlama piyasalarındaki baskıları hafifletmek için önemli bir likidite desteği işlevi gördüğü ve böylece bu tür baskıların hanehalkı ve işletmelere yönelik kredi arzının üzerindeki etkileri hafifletmeye yardımcı olduğu kaydedildi.

⦁ ABD Orta Ölçekli Banka Koalisyonu (MBCA), Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) sigortasının gelecek 2 yıl boyunca tüm mevduatları kapsayacak şekilde genişletilmesini talep etti.

MBCA, düzenlemenin bankacılık sektörünü istikrara kavuşturacağını ve daha fazla banka iflası olasılığını azaltacağını ifade etti.

Bankacılık sektörünün genel olarak sağlıklı olduğuna ancak büyük bankalar dışındaki bankalara olan güvenin azaldığına işaret eden MBCA, sektöre olan güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğini vurguladı.

MBCA, başka bir bankanın daha iflası durumunda mevduat çıkışının hızlanacağını belirtti.

⦁ İsviçre’nin en büyük bankası UBS, küresel finans piyasalarını tehdit eden bankacılık krizinin odağındaki Credit Suisse’i satın aldı.

ABD’de geçen hafta başlayan bankacılık sektörü kriziyle birlikte Avrupa’da da Credit Suisse odak noktası olmuştu. Bankanın en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankası sermaye artırımı yapmayacaklarını duyurmuş, bankanın hisse senedi fiyatlarında sert düşüş yaşanmıştı. Bankadan geçen hafta günlük 10 milyar frankın üzerinde mevduat çıkışı yaşanmıştı.

Düzenleyici kurumlar tarafından yakından takip edilen ve küresel finans sistemdeki önemli bankalar arasında yer alan Credit Suisse’in olası iflasının tüm finansal sisteme yayılacağından endişe ediliyordu.

İsviçre Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada söz konusu satın almayla finansal istikrarın sağlanması ve ülke ekonomisinin bu istisnai durumda korunması konusunda bir çözüm bulunduğu belirtildi.

İsviçre Maliye Bakanı satın almayla öncelikli hedeflerinin finans sektörü ve ülke ekonomisini korumak olduğunu belirtti. İsviçre hükümeti, devralma işlemi tamamlanana kadar finansal piyasa istikrarını güçlendireceklerini belirterek UBS için risklerin azaltılmasını sağlamak üzere federal hükümetin UBS’e 9 milyar frank tutarında garanti verdiğini duyurdu.

⦁ Milyarder yatırımcı Warren Buffett bankacılık krizi için devreye girdi

Konuya yakın kaynaklar, Buffett’in ABD Başkanı Joe Biden’in ekibiyle birkaç kez görüşmelerde bulunduğunu belirtti. Görüşmelerin odağında, Buffett’in ABD’de bölgesel bankacılık sektörüne yatırım ihtimali olduğu, ayrıca Buffett’in son yaşanan çalkantı nedeniyle bazı tavsiyelerde bulunduğu ifade edildi.

Buffett daha önce de kriz yaşayan bankalara güveni yeniden tesis etmek için yatırımcı statüsüyle destek olmuştu.

2011 yılında milyarder iş adamı, o dönemde sıkıntı yaşayan Bank of America’ya 5 milyar dolar yatırım yapmıştı. Buffett’in şirketi Berkshire Hathaway 2008 yılında finansal krizin derinleştiği bir dönemde de Goldman Sachs’tan hisse senedi satın almıştı.

ABD bankacılık sektöründe yaşanan son çalkantı nedeniyle geçen hafta ABD’nin en büyük bankaları, California merkezli First Republic Bank’a yaklaşık 30 milyar dolar mevduat aktarmak konusunda anlaşmıştı.

Etiketler :