Beyaz Eşyacılardan Kredi Kartına Taksit Uyarısı

Beyaz Eşyacılardan Kredi Kartına Taksit Uyarısı
TÜRKİYE Beyaz Eşya Sanayiciler Derneği (TÜRKBESD), 2024 yılının ilk çeyreği değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıda dolar kuruna dikkat çeken TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, beyaz eşya fiyatlarının artacağına dikkat çekti.

TÜRKİYE Beyaz Eşya Sanayiciler Derneği (TÜRKBESD), 2024 yılının ilk çeyreği değerlendirme toplantısı yaptı. TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, enflasyonun artmasıyla birlikte beyaz eşya fiyatlarında da artış olacağını belirterek, "Enflasyon hala yüksek. Türk parasının değer kaybı da, kuru da takip ediyoruz. Bunların her ikisi de maalesef fiyatların artarak devam edeceğini gösteriyor. İhtiyacı olan bir an evvel alsın ürünlerini. Çünkü ileride taksit sayısında azalma sıkıntısı yaşayabilirler ya da taksitler daha maliyetli hale gelebilir" dedi.

TÜRKBESD verilerine göre, beyaz eşyada iç pazardaki satışlar artarken, ihracattaki gerileme sürdü. TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın "Son dönemde gündeme gelen kredi kartı taksit sayısının azaltılması, kredi faiz ve komisyon oranlarının yükseltilmesi gibi uygulamalar iç piyasa için risk oluşturuyor" dedi.

Yeni Evleneceklere Beyaz Eşya Uyarısı

Yeni Evleneceklere Beyaz Eşya Uyarısı

'KREDİ KARTI KARARLARI RİSK OLUŞTURUYOR'

Sektörün ilk çeyrek performansı ve önümüzdeki dönem görünümünün değerlendirildiği toplantıda konuşan Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Gökhan Sığın, "İhracattaki düşüşün temel nedeni küresel pazarlardaki daralma oldu. Buna karşılık üretim ve istihdam seviyelerimizi iç pazardan aldığımız ile korumaya devam ediyoruz. Bu noktada, iç pazar canlılığını sürekli kılmak büyük önem taşıyor" dedi ve ekledi:

"Bu da ancak tüketicilerimizin temel bir ihtiyaç olan beyaz eşyalarını alım gücüne sahip olması ile mümkün. Son dönemde gündeme gelen kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, kredi faiz ve komisyon oranlarının yükseltilmesi gibi uygulamalar iç pazar için risk oluşturuyor."

Yeni Evleneceklere Beyaz Eşya Uyarısı

"TAKSİTİ ORTADAN KALDIRMAK TÜKETİCİLERİ DAHA VERİMSİZ TERCİHLER YAPMAYA YÖNLENDİREBİLİR"

Bankaların taksit sayılarının düşürmesinin sektöre yansımalarını değerlendiren Sığın, "Satın alma açısından baktığınız zaman da hanenin harcamasının önemli bir kısmını temsil ediyor ilk baştaki harcamalar. Dolayısıyla bu kadar büyük harcamaların ve bu kadar uzun süre haneye hizmet eden ürünlerin daha iyi taksit sayılarıyla alınması, elbette tüketici açısından hem manalı, mantıklı hem de destekleyici. Çünkü taksitleri ödemek çok daha kolay. Aynı zamanda artık modern yaşam içerisinde, evinizde, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinesi ve fırınınızın olması bir lüks değil bir ihtiyaç. Dolayısıyla bunların yenilenme zamanının gelmesi artık ömrünü doldurmuş ürünlerin daha enerji birimine ve değiştirilmesi hanenin çok doğal bir ihtiyacı.

Dolayısıyla taksit burada tüketicinin bu yenilemeyi yaparken daha rasyonel davranmasını ve daha verimli, daha iyi ürünleri hem teknolojik olarak hem de enerjik bir kaynak verimliliği olarak en iyi ürünleri seçmesine sebep oluyor. Taksiti ortadan kaldırmak bu konuda tüketicileri daha verimsiz tercihler yapmaya yönlendirebilir. Çünkü şöyle örnek vereyim; 9 taksit ile 6 taksit arasında bir ürünü almak arasında taksit büyüklükleri açısından yüzde 50 fark var. Bu çok büyük bir fark, haneyi ciddi şekilde etkileyecektir" diye konuştu.

Yeni Evleneceklere Beyaz Eşya Uyarısı

"FİYATLARIN ARTARAK DEVAM EDECEĞİNİ GÖSTERİYOR"

Düğün sezonunun yaklaşmasıyla beyaz eşya sektöründe hareketlilik yaşanmasının doğal olduğunu belirten Gökhan Sığın, enflasyonun yükselmesinden kaynaklı beyaz eşya fiyatlarının da ilerleyen günlerde artmasını beklediklerini ifade etti. Sığın, "Enflasyon hala yüksek. Türk parasının değer kaybı da, kuru da takip ediyoruz. Bunların her ikisi de maalesef fiyatların bir müddet daha eskisi kadar hızlı olmasa bile artarak devam edeceğini gösteriyor. İhtiyacı olan bir an evvel alsın ürünlerini. Çünkü ileride hem taksit sayısında azalma sıkıntı yaşayabilirler ya da taksitler daha maliyetli hale gelebilir. Elbette fiyat artışları da olmaya devam edebilir. Çünkü malzeme fiyatları özellikle demir çelik ve petrol türevi gibi önemli satın alma hacmini oluşturan malzemelerin fiyatları uluslararası piyasalarda yabancı para biriminden oluşuyor.

Türk parasının değer kaybı buralarda direkt maliyeti haline geliyor. Bunlardan kendilerini korumak istiyorlarsa ihtiyaçlarını geciktirmesinler. Finans kurullarının yılsonu kurları ve yılın ortalama kurlarına yönelik beklentileri şu anda bulunduğumuz seviyeden yukarıda. Dolayısıyla bu hiç olmazsa yabancı paralı maliyetli malzemelerimizin pek çoğunda maliyetlerin zaman içerisinde bu şekilde artacağını gösteriyor. Diğer taraftan da taksit sayısından da bahsettim. Yani şu anda çok sınırlı sayıda banka sadece 9 taksit yapıyor. Pek çoğu yapmıyor diye gözlemliyoruz. Bu da zaten brim ödemelerini arttıran bir gerçek. Bunların ikisini bir araya koyduğumuz zaman bir an evvel ihtiyaçlarını gidersinler söylediğim gibi ihtiyaç ürünleri bunlar. Kimse evin ikinci buzdolabını almıyor, ikinci çamaşır makinesini almıyor" ifadelerini kullandı.

Etiketler :