'301 kişiyi katledenler tahliye edildi, biz içerideyiz'

'301 kişiyi katledenler tahliye edildi, biz içerideyiz'
Hollanda ve Belçika'dan getirildiği öne sürülen belgelerde yer alan iddialar nedeniyle ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile birlikte 3 avukatın tutuklu yargılandığı dava 7 Eylül'e ertelendi. Duruşmada konuşan Kozağaçlı, "Soma’da bilinçli taksirle 301 kişiyi katleden insan tahliye edilirken biz içerideyiz" dedi.

Aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyelerinin de bulunduğu 20 avukatın yargılandığı dava bugün Silivri Hapishane Kampüsü'nde görüldü. Davada tutuklu yargılanan ve Soma davasının avukatlarından olan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, avukat beyanları ardından konuştu. Kendisi hakkında tutuklama kararı veren hakimin 25 yıl ceza aldığını belirten Kozağaçlı, "Soruşturma aşamasında tutuk devam kararı veren hakimlerin hiç biri hakim değil, yurtta da değil, kaçtılar, yurtdışındalar. Kovuşturma aşamasında ilk duruşmaya kadar savunmanın alınmamış olması vs. sebepler ile tutuk devam kararı verildi" dedi.

'Bizden başka kimse peşine düşmedi'

Kozağaçlı, davanın ilk duruşmasında tutukluluğun devam kararının gerekçesinin Hollanda-Belçika belgeleri olduğunu hatırlatarak, "Aralık 2013 tarihli ilk duruşmada ben Hollanda - Belçika belgeleri gerekçesi ile tahliye edilmezken, bu belgelere dair tam 8 kalem ara karar kuruldu. Bunların ne olduğuna, nerede olduklarına, orijinallerinin ne olduğuna, nasıl elde edildiklerine, nasıl teslim alındıklarına, nasıl tercüme edildiklerine, tercüme edenlerin yemin evrakına kadar her ayrıntısı istendi o ara kararlarla. Sonra TMK 10’la yetkili mahkemeler gibi o mahkeme de kapatıldı, biz tahliye edildik. O istenenler gelmedi. Bizden başka kimse de peşine düşmedi" ifadelerini kullandı.

İstenilen evrakın olmadığı dönemlerde sayısız yurtdışı seyahati yapıp Türkiye'ye geri döndüğünü vurgulayan Kozağaçlı, "Size gelene kadar evraka dair hiç bir emare bulunamadı. Tam 10 yıldır, ellerinin altındaki evrakı bulmadılar, koymadılar önümüze. Şimdi siz bulduk diyorsunuz ama unutmayın, dosyanızın Aralık 2013 tarihli ara kararı ile bağlısınız. O evrakın o ara kararlarda belirtilen her şeyine bakmak zorundasınız" diye konuştu.

'301 kişiyi katledenler tahliye edildi, biz içerideyiz'

Kozağaçlı, tutukluluğun artık zorunlu hale geldiğini, tâli olmadığı belirterek, "Bir düzenleme gelse idi, 5 sene zorunlu tutukluluk diye bir takım suçlarda, onu da yattık, onu da tükettik artık" dedi. “İnfazı teminen tutuklama yapılamayacağını” vurgulayan Kozağaçlı, “Soma’da bilinçli taksirle 301 kişiyi katleden insan tahliye edilirken, yaklaşık yedi yıldır cezaevinde olduğunu” ifade etti. Kozağaçlı, Gezi Parkı davasında ceza verilen meslektaşı Can Atalay'a ilişkin "Öngörülebilir olmayan hukuk, hukuk değildir. Davasını senelerdir hiç aksatmadan takip etmiş meslektaşımız Can Atalay’ı duruşma salonundan tutuklayıp hukuk uyguladığınızı mı sanıyorsunuz? Bu karara karşı meslektaşımız Can’ın yanında olduğumuzu da söyleyelim" ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyeti, tutuklu yargılanmanın devamına karar vererek, duruşmayı 7 Eylül'e erteledi.

Etiketler :