Komşu Kızıla Büründü: Türkiye'ye Doğru Yola Çıktı! İlk İstanbul'a Uğrayacak Sonra Doğu'ya Doğru Yol Alacak!

Komşu Kızıla Büründü: Türkiye'ye Doğru Yola Çıktı! İlk İstanbul'a Uğrayacak Sonra Doğu'ya Doğru Yol Alacak!
Yunanistan'ın başkenti Atina'ya ulaşan çöl tozları Türkiye'ye doğru yola çıktı. Ankara Valiliği, bugün il genelinde toz taşınımı beklendiğini bildirerek vatandaşları uyardı. Meteoroloji Marmara Bölgesi için toz taşınımı uyarısı yaptı. Prof. Dr. Orhan Şen ise "Sahra Çölü Ege, Marmara, Karadeniz daha sonra da İç Anadolu’ya geliyor. Yarından sonra İstanbul’dan doğuya doğru etki edecek" dedi.

Sahra Çölü üzerinden Türkiye'ye toz bulutları geliyor. Başta İç Anadolu ve Marmara olmak üzere ülke genelinde etkili olacak toz taşınımı için uzmanlar ve kurumlar art arda uyarılarda bulundu.

Ankara Valiliği, bugün il genelinde toz taşınımı beklendiğini bildirdi. Valilikten yapılan açıklamada, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahmin Merkezinden alınan son verilere göre, bugün Ankara il genelinde yer yer toz taşınımı beklendiğinden, hava kalitesinde azalma ve görüş mesafesinde düşme, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır." ifadesi kullanıldı.

ankara1.webp

METEOROLOJİDEN MARMARA'YA UYARI

Meteoroloji, Marmara Bölgesi'nde beklenen toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması uyarısı yaptı.

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nden yapılan açıklamada, son değerlendirmelere göre bugün bölge genelinde toz taşınımı beklendiği bildirildi.

Açıklamada, görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

309078.jpg

Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, toz taşınımıyla ilgili açıklamalarda bulundu. CNN Türk'e konuşan Prof. Dr. Şen maske uyarısı yaptı.Şen, şunları söyledi:

"Atina’ya Afrika’dan geldi. Sahra Çölü Ege, Marmara, Karadeniz daha sonra da İç Anadolu’ya geliyor. Tozun içinde demir bileşeni olduğu için kırmızı renkte. Atina’da kararlı bir atmosfer var, yukarıdan aşağıya inmiş. İstanbul’da bugün tozu görebiliyoruz. İstanbul’da bu kadar olmaz. İstanbul’da yüksek basınç yok. İstanbul ve Ege’de rüzgar fazla olduğu için bu kadar olmaz. Atina’da 400 mikro kg civarında. Yarın Kastamonu, Konya, Ankara’da etkili olacak.

"YARINDAN SONRA DOĞU'YA DOĞRU YOLACAK ÇIKACAK"

Yarından sonra İstanbul’dan doğuya doğru etki edecek. İç Anadolu’da kırmızılığı biraz daha fazla görebiliriz. Toprak için faydalı minareller var ama solumamalıyız. Değerler 250’yi geçtiğinde maske takılmalı kesinlikle. Yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar maske takabilir. Kıyalarda rüzgardan dolayı dağılıyor iç bölgelerde yüksek basınç daha fazla. Yağmur olmadığı için çamur şeklinde yağmayacak. Çok sağlıksız değil ama hassas bir seviyede."

col-tozu.jpg

TÜRKİYE'NİN HAVA KALİTESİNİ BOZDU

Türkiye'de birçok kentte toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalma yaşanıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Sürekli İzleme Merkezi bünyesindeki Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı verilerine göre, ülkenin farklı noktalarında toz taşınımı nedeniyle atmosferin hava kalitesini etkileyen partikül madde oranlarında artış görüldü.

Dünya Sağlık Örgütünün metreküp başına 50 mikrogram olarak belirlediği partikül madde sınır değeri, çok sayıda kentte "iyi" değerlerden 50-100 mikrogram aralığındaki "orta" değerlere çıktı.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, kum ve toz taşınımına atmosferik olayların yol açtığını söyledi.

Kum ve toz fırtınalarının kuvvetli yüzey rüzgarlarıyla büyük tutardaki tozun havaya taşınması sonucu oluştuğunu kaydeden Türkeş, Türkiye ve çevresini Kuzey Afrika'daki Sahra Çölü ile Orta Doğu ve Arabistan Yarımadası'nın etkilediğini dile getirdi.

Türkeş, şu bilgileri verdi:

"Bu bölgeler üstünde oluşan orta enlem ve alçak basınç sistemlerinin oluşturduğu fırtınalar, güneyli sıcak havayla birlikte toz taşınımına neden oluyor. Şu anda hem alçak seviyede hem de kısmen orta seviyede bulutlarla birlikte Balkanlar ve Batı Anadolu üstüne toz taşınımı söz konusu. Bu hem kuru toz birikimi şeklinde hem de yağış olması durumunda yağışla birlikte yeryüzüne iniyor. Etkisini 24 saat içinde kısmen kaybedecek ama Ege ve Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'da Suriye sınırında etkisi 1-2 gün daha olacak gibi duruyor."

Etiketler :