Malvarlığındaki TOKİ Evi Tartışılıyor: O Fiyata Nasıl Aldı?

Malvarlığındaki TOKİ Evi Tartışılıyor: O Fiyata Nasıl Aldı?
AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum’un beyan ettiği malvarlığı listesinde yer alan TOKİ’den aldığını belirttiği ev soru işaretlerine yol açtı.

AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Murat Kurum'un malvarlığında bulunan İstanbul Kağıthane'deki eşine ait 22 milyon liralık daire, yoğun tartışmalara sebep oldu. Kurum'un bu daire nedeniyle 14 milyonluk bir borcu olduğu biliniyor. Söz konusu dairenin bulunduğu site, Kurum'un yöneticilik yaptığı dönemde TOKİ ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı desteklerle ön plana çıkıyor.

Murat Kurum'un malvarlığına ilişkin dikkat çekici bir detay daha gün yüzüne çıktı. Kurum, açıkladığı mal varlığı listesinde, eşi Şengül Kurum adına Ankara'nın Altındağ ilçesinde 2020 yılının Ağustos ayında 180 bin lira karşılığında bir ev satın aldığını beyan etti. Ancak, söz konusu tarihlerde hem Türkiye genelinde hem de Ankara'da ev fiyatları 180 bin liranın üzerinde seyrediyordu. Bu durum, Kurum'un malvarlığı açıklamalarıyla ilgili kamuoyunda soru işaretlerine neden oldu.

TOKİ EVLERİNİN FİYATLARI DAHA PAHALI

Cumhuriyet gazetesi, durumu netleştirmek amacıyla, bir zamanlar Murat Kurum'un yönettiği TOKİ'nin 2020 yılında tamamladığı projeleri incelemek istedi. Ancak, TOKİ'nin resmi web sitesinde Ankara - Altındağ ilçesinde gerçekleştirilen projelere dair herhangi bir bilgiye ulaşılamadı. Bu durum, söz konusu projelerin satışının engellenmiş veya kaldırılmış olabileceği yönünde soru işaretleri oluşturdu.

Ancak, 2018 yılında aynı ilçedeki açık satış ilanına ulaştık. İlan metninde, 2018 yılında satışa çıkarılan 3 oda bir salon konutun fiyatı 226 bin 552 lira 21 kuruş olarak belirlenmişti. Bu durum, Murat Kurum'un yönetimindeki dönemde fiyat farklılıklarının nasıl meydana geldiği konusunda daha fazla soru işareti oluşturdu.

Haliyle, ucuz konut satışıyla öne çıkan TOKİ'nin aynı ilçede 2018 yılında 226 bin liraya konut satması, TOKİ'nin bağlı olduğu bakanlığı yöneten Murat Kurum'un 2 yıl sonra yani 2020'de 180 bin liraya daire aldığını söylemesi tutarsızlık oluşturuyordu. Kısacası, ya Murat Kurum, 2020 yılında, enflasyona rağmen TOKİ'nin 2 yıl önceki satışlarından bile daha ucuza daire almıştı ya da satın aldığı dairenin değerini düşük göstermişti. Bu durum, Kurum'un malvarlığı açıklamalarındaki tutarsızlıkları daha da belirgin hale getiriyor.

İşte Murat Kurum’un açıklanan malvarlığı:

1-140845082-kurummal.jpg

İşte TOKİ’nin 2 yıl önceki satış ilanı:

2-140736895-toki1.jpg