Prof. Dr. Naci Görür Kötü Haberi New York Times'ta Verdi

Prof. Dr. Naci Görür  Kötü Haberi  New York Times'ta Verdi
Türkiye'nin deprem açıklamalarını büyük bir ilgiyle takip ettiği deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, uyarılarını bir de ABD'nin saygın gazetesi New York Times'tan sürdürdü. Prof. Dr. Görür "Beni alkışladılar ama asla ciddiye almadılar. 2020’de yaşanan 6,7 büyüklüğündeki deprem sonrası bana inanmaya başladılar" diye serzenişte bulundu.

ABD Merkezli New York Times gazetesi, Deprem Uzmanı Prof. Naci Görür'le İstanbul'da beklenen büyük depremi konuştu.

"Deprem uyarıları ona şöhret getirdi, ama keşke daha çok kişi dinleseydi" şeklinde sunulan haberde, Prof. Dr. Naci Görür'ün serzenişi de yer aldı.

naci-gorur1.jpg
Haberde Naci Görür'ün kitaplığından fotoğraflara da yer verildi.

Ben Hubbard ve Şafak Timur imzalı haberde, “Deprem uyarıları ona şöhreti getirdi. Daha fazla kişinin kendisini dinlemesini istiyor. Naci Görür depreme hazırlık çağrılarıyla Türkiye’de herkesin tanıdığı biri oldu. Ancak verilen tepkiden hayal kırıklığı duyuyor ve İstanbul için çok endişeli” ifadeleri yer aldı.

Haberde "Yıllardır kamuoyuna yaptığı uyarılara rağmen, sesinin Türkiye'nin depreme karşı hazırlıklılığını artırmada ne kadar fark yarattığı sorulduğunda sert bir tavır takındı. 'Çok fazla etkisi olduğunu düşünmüyorum' dedi. 'Ne kamu düzeyinde ne de yerel yönetimler düzeyinde" ifadeleri kullanıldı.

naci-gorur5.jpg

6 Şubat gecesi enkaz altında kalan bir kadının ve kızının kendisini arayıp “Bizi kurtarın” dediğini, ancak daha sonra onlara ne olduğunu asla öğrenemediğini söyleyen Görür, “İki saat boyunca ağladım. Jeologlar olarak depremin geldiğini söyleyip yazmaktan yorulduk. Kimse bir şey yapmadı” dedi.

‘ÇOĞU KİŞİ HÜKÜMETE GÜVENMİYOR’

New York Times, felakete hazırlık için önlemlerin yetersiz kaldığını vurgulayan Görür’ün yaptığı uyarılarla Türkiye’de en ünlü isimlerden biri haline geldiğini, 76 yaşındaki bilim insanının sakin bir emeklilik geçirmek yerine sürekli toplantılara katıldığını yazdı.

ABD gazetesi, sık sık televizyona çıkan Görür’ün 2 milyonu aşkın kişinin takip ettiği sosyal medya hesabından da sürekli olarak depremlerle ilgili uyarılar paylaştığına dikkat çekti.

Gazeteye konuşan Görür, aldığı soruların tümüne yanıt vermekte zorlandığını ancak insanların korkusunu anladığını belirtti. Türkiye’de birçok kişinin hükümete, üniversitelere ve yardım kuruluşlarına güvenmediğini, güvenilir bilgi aradığını kaydeden Naci Görür, “İnsanlara hayatta kalmaları için yol göstermeye çalışıyorum” diye konuştu.

naci-gorur-maras-deprem.jpg

‘BENİ ASLA CİDDİYE ALMADILAR’

Tüm çabalara karşın Türkiye’de deprem hazırlıklarının çok yetersiz kaldığını kaydeden Görür, özellikle İstanbul konusunda endişeli olduğunu söyleyerek “İstanbul hiç hazır değil. Çöken binalar on binlerce kişiyi enkaz altında bırakacak. Dar yolların kapanmasına ve yardımların aksamasına yol açacak. İstanbul’da büyük kaos yaşanacak” dedi.

20 yıl önce memleketi Elazığ için de fay hattı uyarısında bulunduğunu söyleyen Profesör, “Beni alkışladılar ama asla ciddiye almadılar. 2020’de yaşanan 6,7 büyüklüğündeki deprem sonrası bana inanmaya başladılar” ifadelerini kullandı.

“İnsanlar deprem hakkında hiçbir şey bilmiyor. Çoğu Allah’tan geldiğine, kaderden kaçılamayacağına inanıyor. Ancak bilim tam zamanı öngöremese de tehdidin nerede olduğunu bilir” diyen Görür, halka evlerini kontrol ettirmeleri ve hükümete baskı yapma çağrısında bulunduğunu ifade etti.

naci-gorur-new-york-times.jpg

MARANGOZ BABASI 3 YAŞINDAYKEN ÖLDÜ

Haberde Naci Görür'le ilgili bilgilere de yer verildi:

* Dr. Görür, Türkiye'nin doğusundaki Elazığ şehrinde doğdu. Marangoz olan babası, kendisi 3 yaşındayken öldü. Onu ev dışında çalışmayan annesi büyüttü.

* Çocukken yazları çalıştığını, tren istasyonunda nane şekerleri sattığını, diğer çocuklara çizgi roman kiraladığını söyledi.

* Lisede başka çocuklara ders verdi. Prestijli bir İstanbul üniversitesinin madencilik fakültesine girdi ve bir arkadaşının peşinden jeoloji programına girdi. Daha sonra doktorasını Imperial College London'dan aldı.

* 1999 yılında, İstanbul'un doğusundaki bir sanayi kenti olan İzmit'te 17.000'den fazla kişinin ölümüne yol açan güçlü bir deprem meydana geldiğinde, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde ders veriyordu .

Etiketler :