2 No’lu Baro’yu yaşatmak için Avukatlık Kanunu’nda değişiklik yapıldı
İktidarın isteği üzerine kurulan 2 No’lu Baro’ların kuruluş aşamasında kamuda görev alan avukatların bu baroya üye olması için baskı kurulduğu ve kamu avukatlarının çok büyük bir kısmının bu baroya üye olduğu ortaya çıkmıştı. Şimdi ise Avukatlık Kanunu'nda yapılan değişiklikle, memurlar da dahil herhangi bir işte çalışanlar aynı anda avukatlık stajını yapabileceği belirtildi.
Adli yardım için kaynak akıtılacak
Düzenlemedeki en önemli değişiklik ise 2 No’lu Baro’lar kendi adli yardım bürolarını kuracak. Bunun için ise 2 No’lu Baroya yüklü bir adli yardım kaynağı akıtılacak.
‘Naylon staj yapan avukatlar 2 No’lu Baro’ya kaydedilecek’
İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Avukatlık Kanunu’nda yapılan değişikliğe ilişkin halktv.com.tr’ye açıklamalar yaptı. Durakoğlu, “Burada asıl amaç Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘2 No’lu Baro bir an evvel 1 No’lu Baro’nun yerine geçsin’ talimatının gereği yerine getirmek” dedi. Kamuda görev yapan avukatların çok büyük bir oranının baskılar nedeniyle 2 No’lu Baro’ya geçtiklerini anımsatan Durakoğlu, “Ancak buna rağmen 2 No’lu Baro büyüyemedi. Şimdi ona bir büyüme imkanı sağlanıyor. Kamuda görev yapan avukatların staj yapmaları kolaylaştırılarak yani naylon staj yaparak, sadece imza atıp avukat ünvanı kazanacaklar ve bunlar 2 No’lu Baro’ya kaydedilecekler” diye konuştu.
‘Avantaj sağlanıyor’
Değişiklikle 2 No’lu Baro’ların adli yardım birimlerini kurabileceğini aktaran Durakoğlu, “Bu adli yardımda görev alan avukatların sayıları ve özellikle hükümetin bu konuda aktardığı kaynağın yetersizliği nedeniyle avukatların yaptıkları görevlerden neredeyse 8-9 ay sonra yeni bir görev almaları nedeniyle 2 No’lu Baro’ya bir büyük avantaj sağlamış oluyor. 2 No’lu Baro sıfırdan başladığı için daha kolay ve daha çabuk ücret ödemeleri sağlanacak” ifadelerini kullandı.
‘Parasal kaynağa erişecek’
Ödemelerin nasıl yapılacağına da dikkat çeken Durakoğlu özetle şunları söyledi: “Daha önce İstanbul Barosu’na ödenen tüm tutarın İstanbul Barosu ve İstanbul 2 No’lu Baro arasındaki sayıyla oranlanmak suretiyle aldığı bedel şimdi değiştiriliyor. Önce bunun yüzde 40’ını alıp eşit dağıtıyor. Niye yüzde 40’ı eşit dağıtılıyor. Bunu gerekçelendirmiyorlar. Önceden adli yardım için 400 bin TL gibi bir kaynak alınırken şimdi 4 milyon gibi bir rakam alınacak. Böylelikle 2 No’lu Baro parasal kaynağa erişecek. Bu o kadar adaletsiz ki… 2 No’lu Baro’nun 2 bin 400 civarında üyesi var. Mesela 5 bin üyesi olan Bursa Barosu’ndan daha fazla adli yardım kaynağı alır hale gelecek.”
Tüm bu desteklere rağmen 2 No’lu Baro’ların yaşamasının mümkün olmadığına dikkat çeken Durakoğlu iktidar değişikliğinden hemen sonra bu baroların dağılacağını belirtti.
Ankara Barosu'ndan adliyede Kuran kursu açılmasına tepki: Yargı bağımsızlığına gölge düşürür
Avukatlık Kanunu değişti: İşte yürürlüğe giren yeni düzenlemeler