Fahiş kiralar tahliye davalarında da patlamaya yol açtı
Son ayların değişmeyen tartışma konusu yüksek kiralar... Özellikle ev kiralarında yaşanan artış, kiracıları kara kara düşündürüyor. Kiraların yükseldiğini gören çoğu ev sahibi de daha yüksek kira geliri elde etmek için, ya kiracının çıkmasını istiyor ya da ödeyemeyeceği bir tutar talep edebiliyor. Bu kesim arasındaki tartışmanın sonu kimi zaman kavga ile bitse de tahliye davaları ile ilgili adliyelerde de sancılı bir süreç yaşanıyor.
1-2 aya sonrasına gün veriliyordu
Konut veya iş yeri kiralarının normal seyrettiği süreçte açılan tahliye davalarında ortalama 1-2 ay sonrasına duruşma günü alınabiliyordu. Ancak şimdilerde bu süre 7-8 ayı bulabiliyor. İki iş insanı arasında yaşanan tahliye davasında da benzer bir durum yaşandı.
İki iş insanı karşı karşıya
Süt ve süt ürünler sektöründe faaliyet gösteren M. Gıda'nın ortaklarından iş kadını N. G., Beşiktaş Etiler'de bulunan dairesi nedeni ile kiracısı H. S. Ç. ile karşı karşıya geldi. İstanbul 5. Sulh Hukuk Mahkemesinde geçen günlerde açılan davaya göre, H. S. Ç. anılan daireyi 1 Mayıs 2011'de kiraladı. Tarafları arasında yapılan kontrata her iki taraf da uydu. En son aylık 15 bin TL kira ödeyen Ç.'ye, ev sahibi 10 yıllık sürenin dolduğunu bildirerek yeni bir kira sözleşmesini yapılmayacağını bildirdi.
Daireyi boşaltmadı
Durum geçen yıl 17 Mayıs'ta H. S. Ç.'ye ihtarname yolu ile bildirildi. Ancak Ç., daireyi boşaltmadı. Yürütülen görüşmelerden de sonuç çıkmayınca iş kadını N. G. tahliye davası açtı. Dava geçen 6 Mayıs günü açıldı. Mahkeme ise, benzer davaların yoğunluğundan duruşma günü için 17 Ocak 2023'e gün verdi.
En erken 7 ay sonrasına duruşma
Bu da ilk duruşmanın en erken 7 ay sonra yapılacağını gösteriyor. Olur da taraf avukatlarından birinin ilk duruşmaya mazeret sunması durumunda süre en az 1 yıllık süreyi aşabilir. Hukukçular, tahliye davalarında yargılamaların en erken 4 yılda bittiğine işaret etti.
Yüzde 300’lük artış var
Avukat Şenay Karabulut, “Tahliye davalarında müthiş bir artış var. 6 ay öncesine göre yaşanan artış yüzde 200-300’ler seviyesinde. Benim çalıştığım hukuk bürosunda tahliye davaları 4’e 5’e katlanmış durumda. Durum böyle olunca bu davaların sonuçlanması da 3-4 yılı bulabiliyor” diye konuştu.
Kiracının hak ve sorumlulukları
*Kirasını zamanında ödediği sürece ev sahibi sözleşmeyi sona erdiremez.
*Kiraladığı yeri, sözleşme sonunda teslim aldığı gibi teslim etmesi gerekir.
*Kiracı, ev veya işyerindeki eksiklikleri giderdiğinde, ödeyeceği kiradan düşebilir.
*Kontratın bitimine 15 gün kala mülk sahibine bildirmesi şartı ile kira sözleşmeni feshedebilir.
Mülk sahibinin hak ve sorumlulukları
*Kiranın ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde kiracıyı tahliye etme hakkına sahip. Ancak bunun için yazılı bildirim şart.
*Kiracını “İhtiyacım var” diyerek çıkarmaya çalışan mülk sahibinin bu ihtiyacın zaruri olduğunu kanıtlamak zorunda.
*Mülk sahibi, kira sözleşmesi devam ederken taşınmazı bir başkasına satma hakkına sahip.
*Mülk sahibi kira sözleşmesinin yapılmasının akabinde kiracıdan tahliye taahhütnamesi alma hakkına sahip. Eğer ki tahliye taahhütnamesi verilirse başka bir şeye gerek kalmadan kiracı kiralananı boşaltmakla yükümlü.