İlkokul Müdüründen Aile Hekimine Şiddet

İlkokul Müdüründen Aile Hekimine Şiddet
Sakarya'da bulunan Camili ASM’de görev yapan aile hekimi T.Ö., ilkokul müdürü C.K. tarafından saldırıya uğradı. C.K.'nın, hasta olan annesine evde bakım yapmasını istediği aile hekimi T.Ö.'ye, talebine karşılık alamadığı...

Sakarya'da bulunan Camili ASM’de görev yapan aile hekimi T.Ö., ilkokul müdürü C.K. tarafından saldırıya uğradı. C.K.'nın, hasta olan annesine evde bakım yapmasını istediği aile hekimi T.Ö.'ye, talebine karşılık alamadığı için saldırdığı iddia ediliyor. Olayla ilgili savcılığa başvuran T.Ö.'nün beyin tomografisinde kırık ve hematom gözlemlendiğini açıklayan yetkililer, artık sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların cezasız kalmaması gerektiğini dile getirerek isyan etti.

Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin gittikçe arttığı son günlerde, bu vakalara bir yenisi daha eklendi. Sakarya ili Adapazarı İlçesi'nde 2 hekimli bir aile sağlığı merkezi olan Camili ASM'de, bugün bir aile hekimi şiddete uğradı. Hekim T.Ö., yoğun bakımdan çıkmış annesi için evde sağlık hizmeti almak isteyen C.K.’ya, diğer hekim izinli olduğu için tek başına çalıştığını, ancak mesai sonrası yardımcı olabileceğini açıklarken darp edildi. Hastaneye kaldırılan aile hekiminin hayatı tehlikesi olmadığı açıklanırken, savcılığa suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.

Sakarya Tabip Odası Başkanı Dr. Fırat Karadeniz ve Sakarya Aile Hekimleri Derneği Başkanı AHEF Bilim Komisyonu Genel Sekreteri Dr. Rıdvan Karagöz’ün, olayla ilgili açıklaması şöyle:

“Dr. T.Ö, annesi hasta olan C.K.’ya 112 acil servisine başvurmasının ve hastanın klinik durumuna göre bir müdahalede bulunmanın daha doğru olduğunu belirtmiştir. Aile hekimi T.Ö., eğer hâlâ evde sağlık hizmeti talepleri olursa mesai sonrasında gelebileceğini anlatmaya çalışırken, okul müdürü C.K. tarafından yumruk ve kafa atılarak darp edilmiştir. Dr. T.Ö. ASM'deki sağlık çalışanlarının müdahalesiyle kurtarılmış ve Yenikent Devlet Hastanesi acil servisine kaldırılmıştır. Dr. T.Ö.'nün çekilen beyin tomografisinde kırık ve hematom gözlenmemiştir. Hayati tehlikesi bulunmayan Dr. T.Ö. müşahede altına alınmıştır.

Dr. T.Ö ilgili yerlere şikayette bulunmuştur. Savcılık şahsın derhal gözaltına alınmasını talep etmiştir.

Her vatandaşımızın sağlık hizmeti alma hakkı, hukuk devletinde sosyal devlet anlayışı ile güvence altına alınmıştır. Ancak hizmet talebi şiddet ile olmamalıdır. Sağlık çalışanlarına uygulanana şiddet sebebi her ne olursa olsun cezasız kalmamalıdır. Şiddeti uygulayan kişi, diğer vatandaşların sağlık hizmeti hakkını gasp etmiştir. Gasp ciddi bir suçtur. Cezası ağırdır.

Son 6 ay içerisinde Sakarya'da sağlık çalışanları ve hekimlere 4 ayrı ciddi saldırı gerçekleşmiştir. 11 Temmuz 2016'da Hendek Devlet Hastanesinde nöbetçi icapçı Uzm. Dr. Ahmet Muşlu, hastaya gerekli her işlem yapıldığı halde, hasta yakını tarafından fiziksel darp, cebir ve şiddete maruz kalmıştır.

5 ağustos 2016 da Kocaali Devlet Hastanesi Dahiliye Polikliniğinde Uzm. Dr. Atilla Dönmez'e hasta yakınının usulsüz isteği karşılanmayınca fiziksel darp cebir ve şiddet uygulanmıştır.

31 ağustos 2016 tarihinde, Yazlık ASM'de görevli Dr. Fikret Öztürk, usulsüz talepte bulunan ve aile sağlığı merkezinde kaydı bulunmayan şahıs tarafından bıçaklı saldırıya uğramış, ciddi yaralanma sonucu hayati tehlike yaşamış ve yaklaşık 45 gün çalışamamıştır.

Sağlıkta ve toplumun diğer alanlarında yükselen şiddet sarmalına acil çözüm taleplerimiz içerisinde şiddeti önleme yasasının etkin bir şekilde yeniden düzenlenip TCK içerisinde yerini almasını talep ediyoruz.

Sağlık çalışanları yaşanan her şiddet olayında motivasyon kaybına uğrayıp çalışma aşk ve şevklerini kaybetmekte, zaman içerisinde tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya kalmaktadır.

Bugünden tezi yok, şiddet uygulayanlara ağır cezalar gelmelidir. Sağlık Bakanlığı artık sağlık çalışanlarını oyalamayı ve yaptığı küçük düzenlemelerle sağlık çalışanlarının ağzına bir parmak bal çalmayı bırakmalıdır.

Sağlık çalışanları, Uzm. Dr Ersin Arslan'ın hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürüldüğü 17 Nisan 2012'den bugüne, Uzm. Dr. Kamil Furtun'u ve Uzm. Dr. Aynur Dağdemir'i kurban vermiştir.

Sayın Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ “Sağlık çalışanına yapılan saldırı bakanlığımıza yapılmış saldırıdır'' demişti, biz bunun gereğinin yapıldığını artık görmek istiyoruz.

Şiddetin son bulduğu günleri yaşamak hepimizin hakkı. Kadına ve sağlık çalışanına yönelik şiddet son bulsun.”