İstanbul Boğazı'nın rengi bu yüzden değişmiş: Emiliania huxleyi!

İstanbul Boğazı'nın rengi bu yüzden değişmiş: Emiliania huxleyi!
Son bir haftadır İstanbul kıyılarına inen veya vapur seferlerini kullanan vatandaşlar denizin renginde bir farklılık gördü. Sosyal medya kaynadı, insanlar birbirine bu renk değişiminin neden olduğunu sorup durdu

Son bir haftadır İstanbul kıyılarına inen veya vapur seferlerini kullanan vatandaşlar denizin renginde bir farklılık gördü. Sosyal medya kaynadı, insanlar birbirine bu renk değişiminin neden olduğunu sorup durdu. Uzmanlar açıkladı: Emiliania huxleyi! 

Renk değişimini en çabuk fark eden amatör balıkçılar oldu. Onları, deniz seferlerini kullanan veya kıyılarda dolaşmaya çıkan vatandaşlar izledi. Boğaz'daki bu renk değişiminin nedeni ise oldukça olumlu çıktı.

İstanbul Boğazının rengi şaşırttı Uzmanlar rahatlattı

DHA'ya konuşan; Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün emekli öğretim üyelerinden Prof.Dr. Ahmet Cemal Saydam, bu renk değişiminin son 10 gündür bütün Karadeniz'de yaşandığını söyledi. Saydam" bu bir berekettir "dedi.

"EMİLİANİA HUXLEYİ" NEDİR?

DHA'nın sorularını telefonla yanıtlayan Saydam, sözkonusu renk değişiminin kaynağının bilimsel adı "Emiliania huxleyi" olan kalsiyum karbonat zengini mikro organizmalar olduğunu, Karadeniz'de bu organizmaların yoğunluğunda büyük bir patlama yaşandığını belirtelerek şunları söyledi, " Son 10 gündür Sahra'dan gelen yağmurlar bunu tetikledi. Bütün Karadeniz'de bu var. Boğazdaki üst akıntı Karadeniz'den geldiği için İstanbullular bunu net olarak görebiliyor"

İstanbul Boğazının rengi şaşırttı Uzmanlar rahatlattı