Kalbiniz İçin Affedin

Kalbiniz İçin Affedin
Affetmemek kalbi yoruyor. Yapılan araştırmalar, sürekli yaşanan öfke ve kızgınlığın kalp hastalıklarına neden olduğunu ortaya çıkardı. Sürekli geçmişin izleriyle yaşamak ve affedememek, kortizol seviyesini artırıyor ve...

Affetmemek kalbi yoruyor. Yapılan araştırmalar, sürekli yaşanan öfke ve kızgınlığın kalp hastalıklarına neden olduğunu ortaya çıkardı. Sürekli geçmişin izleriyle yaşamak ve affedememek, kortizol seviyesini artırıyor ve bağışıklık sistemini zayıflatarak, başta kalp hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden oluyor.

Konu ile ilgili bilgiler veren Uzman Psikolog Özge Genlik, ”Affetmemek ve zihinde sürekli geçmişin izleriyle geleceğe yelken açmak fizyolojik düzeyde böbrek üstü bezlerinin aşırı miktarda çalışmasına ve “kortizol” (stres) hormonu seviyesinin artışına neden olmaktadır.” dedi. Kortizol hormonun vücutta aşırı salınımının “bağışıklık sistemi”ni zayıflattığına dikkat çeken Genlik, şu bilgileri verdi:

Böylelikle beden ve ruh toksin üretmeye başlar. Depresif bozukluk, ansiyete bozuklukları ve kızgınlık halleri vücudun sürekli olarak “gergin” olmasına yol açmakta sürekli uyarılan sempatik sinir sistemi de kalp hastalıklarına zemin hazırlamaktadır.

ANI YAŞAYIN

Çok hızlı tüketilen, çiğnenmeden yutulan her türlü duygu ve deneyimle eyleme geçtiğimizde daha fazla “yorgunluk”, “gerginlik” hissiyatları deneyimliyoruz. Halbuki her “an” yepyeni, taptaze ve canlıdır. Dolayısı ile “an” da olabilmeyi başarabilen bir insan, o “an”ın kalitesine uygun eylemde duygularını ifade ederek yaşamın akışı içerisinde oluyor. Analitik zihin boyutunda hapsolmuş bir insan varlığı ise sürekli geçmiş değer yargıları ile şu “an” ı deneyimlemeye çabaladığı için sürekli bir hazımsızlık sürecindedir… Bu bağlamda, “affetmek” bazı kalıplaşmış düşünce ve değer yargılarına meydan okuyarak sürekli olarak psikolojik olarak yeniden doğmayı göze alabilmektir.

“Affetme” kişisel bir eylem gibi görünse de aslında en büyük yarar ve faydası kişinin kendisine yöneliktir. Bir kişiyi affetmek, kendinizi affettiğiniz anlamına gelir. Bu durum da size gerginlikten ve stersten uzaklaştırarak, sağlığınıza pozitif etki yapar… Öte yandan beyin gördüğü ile düşündüğü arasındaki farkı bilmediği için sadece affetmek istediğiniz kişiyi tasavvur etmeniz yeterli olacaktır.