23 Nisan 2024
İstanbul 18 °C
Halk TV Canlı Yayın

Sıtma Tedavisinde 'Genetik Tuzak' Keşfi

Sıtma Tedavisinde 'Genetik Tuzak' Keşfi
Sıtma parazitinin, ilaca karşı geliştirdiği direnci bir başka canlıya geçtiğinde muhafaza edemediği ortaya çıktı.Avustralyalı bilim adamları, sıtma parazitinin sivrisinek gibi çeşitli canlılardaki yaşam evrelerini gözlemledi....

Sıtma parazitinin, ilaca karşı geliştirdiği direnci bir başka canlıya geçtiğinde muhafaza edemediği ortaya çıktı.

Avustralyalı bilim adamları, sıtma parazitinin sivrisinek gibi çeşitli canlılardaki yaşam evrelerini gözlemledi. Melbourne Üniversitesi araştırmacıları, laboratuvar ortamında fareler ve sivrisineklerle yaptığı deneylerde sıtma parazitinin bir sıtma ilacının etkilerine direnç geliştirmeyi başardığını, ancak değişime uğradıkları için yaşamlarının ileri evrelerinde zarar gördüklerini keşfetti.

Diğer canlıya geçtiğinde direnci kırılıyor

Parazitin, ilaca karşı direnç kazanabilmek için gıdalardan aldığı enerjiyi kullanma yolunu değiştirmek zorunda kaldığı gözlemlendi.Geçirdiği değişim nedeniyle parazitin, diğer canlıya geçtiğinde hayatta kalamadığı belirlendi.

Direnç kazanan paraziti sivrisinek yoluyla bir fareden diğerine geçirmeye çalışan bilim adamları, 44 denemeden sadece birinde başarılı oldu. Ancak başarılı olduğunda da parazitin yeni farede direnç gösteremediği ortaya çıktı.

Araştırmacılar, ortaya çıkardıkları "genetik tuzağın" sıtma tedavisinde kullanabileceğini söyledi.Elde edilen bulgular, Kenya ve Zambiya'da saha deneylerinde test edilecek.Araştırma, "Science" dergisinde yayımlandı.