TİP Başkanı Erkan Baş: Salgın yönetmek yerine algı yönetiyorlar

TİP Başkanı Erkan Baş: Salgın yönetmek yerine algı yönetiyorlar
'Perdenin Önü Arkası'nda Umut Yertutan, Hakan Çelenk, İpek Özbey, İsmail Saymaz ve Deniz Zeyrek’in sorularını yanıtlayan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, 'Salgın yönetmek yerine algı yönetiyorlar' dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Halk TV’de yayınlanan “Perdenin Önü Arkası” programına konuk oldu. Erkan Baş, Umut Yertutan, Hakan Çelenk, İpek Özbey, İsmail Saymaz ve Deniz Zeyrek’in sorularını yanıtladı. Gündeme dair birçok başlıkta konuşan Baş, ‘’Zaten gidiyorlar rahatlığına kapılmamalıyız, gidene dek mücadeleyi sürekli kılmalıyız’’ dedi.

'Salgın yerine algı yönetiyorlar'

AKP iktidarının pandemiyle mücadelesine, 'tam kapanma' iddiasıyla getirilen kısıtlamalara ve çıkarılan genelgelere ilişkin soruları yanıtlayan Baş, şunları söyledi:

“Artık kararnameye de ihtiyaç duymuyorlar. Genelgeler var ama yakında genelgelere de ihtiyaç duymayacaklar. Biz hep planlı ekonomiden söz ederiz. Bugün karşı karşıya olduğumuz şey ise tam olarak piyasa ekonomisi koşulları.  Bu durum yönetememe durumu değil.  20 yıldır iktidar koltuğunda oturmayı beceriyor. AKP iktidarı koruma düsturu ile hareket ediyor.

Alkol meselesi burada çok önemli bir başlık. Tam bir pandemi fırsatçılığı. Salgın yönetmek yerine algı yönetiyorlar. Toplumda tam kapanma talebi ortaya çıkmıştı ancak bugün bir tam kapanmadan söz edemeyiz. İnsanlara desteğin olduğu gerçek bir kapanma değil bu. Bir de Ramazan ayına getirilince hep yaptığı gibi toplumu kutuplaştırmayı seçen iktidar burada da bir deneme yaptı. Kendi tabanlarına dönüp Ramazan ayında içki içmeyi yasaklattık, dedi. Öteki tarafa da salgını söylüyor 

‘AKP bütün tuşlara basıyor' 

“Burası bir kanun devleti ise genelgelerini yayınlarsınız. Hem yapmak istiyor hem cesareti yok. Toplumsal muhalefet buna tepki gösteriyor. Ama siyasal muhalefet kaçıyor bundan. Ben küçükken çok bilgisayar oynardım sinirlenince bütün tuşlara basardım. AKP de sinirlenince bütün tuşlara basıyor. Alkol, bilim insanlarına tehdit… Orada parti içinde bir yönetim krizi var. O çizgi film ile Z kuşağını tavlama stratejisi. Zihin şöyle çalışıyor. Ülkede seçmenler var bunları tavlamamız lazım. Biraz şirinlik yapıp onların dikkatini çekeceğiz. Ama işte fırsatçılık yaptıklarını sandılar. Rezil oluyorlar.”

“Önüne çıkan her olanağı aklındaki ülkeyi hayata geçirebilmek için kullanıyor. İktidara geldiğinde Türkiye’de rejimin biriktirdiği bütün sıkıntıları kullandı. AKP iktidara gelince YÖK’ü kaldıracağız diyordu mesela ama baktı bu YÖK iktidar için kullanışlıymış, kalsın.

Peki 15 Temmuz’daki darbeciler başarıya ulaşsalardı nasıl bir ülke yaratacaklardı?  Aynısı olacaktı. Muhalifleri hapse atacaklardı, genelgeler çıkarılacaktı. Solculara baskılar kurulacaktı.”

“20 yılda bir şey hiç değişmemiş Türkiye’nin tepesindeki yüzde birin servetten aldığı pay hiç değişmemiş. O yüzden bir tutarlılık var. Zenginler daha zengin yoksullar daha yoksul.”

Baş, “Türkiye’de Rejim değiştirilmeye çalışıyor kaygılarına katılıyor musunuz?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Türkiye de bir cumhuriyetten söz edebilir miyiz? 23 Nisan’ın 101. yıl dönümü kutlanıyor ve Cumhurbaşkanı nerede? Bayrak direğinde ilk bayrağın göndere çekilmesi töreninde. ‘Başka bir yerde ben konuşuyorum ve vatandaş bana bakmalı’ diyor. Türkiye’de köklü bir rejim değişikliği oldu. Bunu görmeli muhalefet.”

‘Laiklik sokakta yaşıyor’

“Laiklik devlet katında tasfiye edilmiştir… Devletin bütün kurumları tarikatlara verildi. Ama laiklik sokakta yaşıyor. Bana göre bu daha da devrimci. Bundan 30 yıl önce laiklik tartıştığımızda AKP yoksulların laiklik gibi dertleri yok diyordu. Laiklik Moda, Beşiktaş, Kadıköy’ün derdi gibi anlatılıyordu. Şimdi ise aksine laiklik yoksulun meselesi… Bu bir mücadele, iki tane uç var seçimi kaybetseler de gitmezler…  Seçimi zaten kaybedecekler... İkisi de yanlış. Mücadele edeceğiz.

“Şeriat ilan edilse tuzağa düşmeyelim diye susacak mıyız? Bunların hepsi laikliği, özgürlüklerimizi törpüleyen haller mi? Bugün susarsak bunun sınırı ne? Laiklik bu halkın birçoğunun ortak paydasıdır.”

'AKP döneminde elitler sınıfı yaratıldı'

“Bugün kadınlar Türkiye’nin pek çok yerinde başını örtemeden sokağa çıkamayacak hale geliyor. AKP topluma kendi rejimini dayatıyor. AKP döneminde elitler sınıfı yaratıldı. Bendensen her şey serbest… Cenaze töreni serbest, kongre serbest…. Binlerce insan son görevini yerine getiremezken tarikatların omuzdaşı olanlar cenazede… Bizim yanımızda olursanız güçlüsünüz olmazsanız güçsüzünüz mesajı verilmeye çalışıyorlar.  Ben de diyorum ki hayır, halktan daha güçlü hiçbir şey yok.”

‘Sınıfsal konumun belirleyici olduğunu görüyoruz’

“Boğaziçi tartışmasında haksız hukuksuz bir rektör ataması oldu. Ardından LGBTİ+ provokasyonu başlattılar. Amerika’da siyahlara yapılanı yaptılar. Aynı şeyi sürekli yapıyorlar. Sürekli toplumu bölüyor, parçalıyorlar en küçük kalanı hedef yapıyorlar.”

“Dört beş sene öncesine kadar kimlikler üzerinden taraflaşma çok belirgindi. Ama artık gittikçe sınıfsal konumun belirleyici olduğunu görüyoruz. Toplumun yüzde 99’u artık işçi kavramına giriyor. Doktorda, öğretmende, mühendiste, mimarda, finans alanında gördük bunu.”

“Geçmişte inşaat şantiyesinde Karadenizliler ve Kürtler birlikte hareket edemezdi. İş cinayetleri kapsamında hayatını kaybedenlerin yüzde 96’sı sendikasız. İşçi sendikasız, örgütsüz oldukça ölüyor. İktidar bu yüzden bunu görüp ya işten çıkarma ya da kolluk güçlerinin baskısı ile durdurmaya çalışıyor.  Bununla mücadele etmemiz gerekir.”

'AKP'den kurtulmak için sosyalist güç gerek' 

“Biz kurulduğumuz gün AKP iktidarından Türkiye’nin kurtulması için sosyalist kuvvete ihtiyaç var, dedik. Muhalefet blokunda etkili bir sol güç yoktu. Bu olmadığı sürece AKP’yi yenemiyoruz. Bu seçimin gündemi gibi. Bugün AKP’ye karşı, AKP nereden saldırıyorsa biz barikatı oraya kurmaya çalışıyoruz. Seçimler gündeme geldiğinde Saray Rejimi’ne son noktayı koymak için üstümüze ne düşüyorsa yapacağız.”

“Vatandaş sesini çıkartıyor. ‘Benim hayat tarzıma müdahale etme!’ diyor. O hafta mecliste grup toplantılarına bakın muhalefetin hiçbir unsuru yüksek perdeden ses etmiyor. Basıncı halktan almak lazım. Akıl alır gibi değil, Kod-29 nasıl kabul edilir? Bu pandemi döneminde işten çıkarma yasaklanıyor diye pazarlandı. Muhalefet yerli ve milli değilsiniz basıncına teslim oluyor.”

‘Para bitince denizi, taşı, toprağı sattılar'

“Devlet bir tane arsız müteahhit oradan para kazansın diye toprağı istediği gibi kullanma hakkı vermiş. Direnen halkın karşısına jandarma dikiliyor. İktidarın yıkılması için bu bile tek başına yeter. Sağlık, eğitim, kamu hizmetleri özelleşti. Bu da bitti. Üretimden çekildiler, hizmetten çekildiler para bitince denizi, taşı, toprağı sattılar. Ne yapacağız gerçekten taş mı yiyeceğiz merak ediyorum!”

“Rize’ye bakınca ben orda olamadım ama Kaz Dağları’nda olanlara da insan olanın gözyaşı dökmemesi mümkün değil. Evimizde otururken bunların holdinglerine çalışıyoruz. Doymuyorlar. Canavarlaşıyorlar.”

‘İkizdere halkı bütün Türkiye adına direniyor' 

“Erdoğan 1 Mayıs ile ilgili bir konuşmasında azgın terörist dedi. Artık 84 milyonu terörist ilan ettikleri için terörist olmak da ayırt edici bir özellik olmaktan çıktı.”

“Pandemi bize pandemi. Oradaki şirket çalışmaya devam ediyor. Biz sokağa çıkamıyoruz. Şehir değiştiremiyoruz. Bütün Türkiye adına direniyorlar. Orası bu ülkenin bir parçası.”

Kendi bakanlığını dolandıran bir bakanı ilk kez görüyoruz

“Ruhsan Pekcan turnusol kağıdı. Kendi bakanlığını dolandıran bir bakanı ilk kez görüyoruz. Ucuza satmış olsaydı bile kabul edilemez. Ucuza satmak bir suç olmasa bile ahlaksızlıktır. Dolandırıcılık faaliyeti var. Emine Hanım’ın yakını diye uyarı gidiyor. Olmasa yapın mı diyeceklerdi? İşleyişi gösteriyor bu. ‘Emine Erdoğan’ın yakını iseniz bu tür ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz’ mi deniliyor. Görevine son verdik bitti mi? Kapatılmak isteniyor.”

“Muhalefetin eksikliği işte bu. ‘128 milyar nerede’ sorusu muhalefetin en iyi yaptığı şeylerden biri. Bunu Albayrak’ta da yapmak zorundaydı. Nerede diye sormak zorundaydı?” 

“Bizim odaklanmamız gereken şey şu: ‘Devri sabık yaratmayın’ baskısına karşı olmalıyız. Suç işleyen herkes hukuk önünde yargılanmalıdır.”

“Dün konuştuğumuz bir dostumuz ‘Siz ideal olanı temsil ediyorsunuz. Diğerleri mümkün olanı tercih ediyor’ dedi. İnatçı olmamız lazım. İnatla olması gerekeni savunmamız lazım. Ruhsar Hanım’ın da peşini bırakmayacağız. Bu dünyada mahkemeler önünde hesap vermek zorunda.”

‘Sınıflar arası uçurum artıyor'

Erkan Baş’ın programdaki sorulara verdiği yanıtlarından satır başları ise şu şekilde:

- “Bizim birincil görevimiz halk düşmanı yasaları, halktan gizlenmek istenenleri halka anlatmak.”

- “İktidar, sağlık emekçilerini alkışlıyor ancak taleplerine karşı sessizler. Salgın boyunca 180 kurye can verdi. Gündelikle geçinen insanlar 17 günlük kapanma süresince aç. Her gün intihar haberlerini okuyoruz. Bizim duyduğumuz için üzüldüğümüz haberleri insanlar yaşıyorlar.”

Artık gri yakalılar!

- “İşçi sınıfı, ürettiği kadar tüketme olanağı olmayan kesimdir. Artık gri yakalı diye bir kavram var; yani beyaz yakalı gibi çalışıp mavi yakalı gibi bile yaşayamayan iş gücü. Bugün hizmet sektörü diye anılan kesimin tamamı ‘gri yakalıdır’”.

- “Sınıflar arası uçurum artıyor, bu uçurum emekçi sınıfı birleştiriyor.”

-“ AKPʼnin, içeride çok parçalı bir yapı haline geldiği açık. Tek birleştirici güç Erdoğan.”

- “2001ʼde AKP, yeni bir Türkiye projesi sunuyordu. Son zamanlarda bu tamamen ortadan kalktı. İktidarda değil de muhalefetteymiş gibi eleştiren, yeni bir şey sunamayan bir dil gelişti. Bu son skandal video, o stratejinin devamıdır. 24 saat sonra kaldırılan, kendilerinin bile sahip çıkmadığı, rezil oldukları bir iş oldu.”

 ‘Zaten gidiyorlar’ rahatlığına kapılmamalıyız'

“‘TİP gibi muhalefet yapmak’ diye bir ifadeyi gündeme soktuk. Biz, halkımıza şunu diyoruz: ‘İki üç vekille yapılan muhalefetin bir de grup halinde yapıldığını düşünün’. Biz, 1960ʼlardaki TİPʼin başarısını aşmayı hedefliyoruz.

 ‘Zaten gidiyorlar’ rahatlığına kapılmamalıyız. Gidene dek mücadeleyi sürekli kılmalıyız. Tek bir sorumluluğumuz var, o da halka karşı. Böyle yaparsak, konuşmaya devam edersek, şikayet etmekten çıkıp, bu memnuniyetsizliği pratik mücadeleye dönüştürebilirsek, gideceklerine inanıyorum”