TÜRKİYE’NİN EN UZUN SOLUKLU TİYATRO FESTİVALİ, 19 YILDA 6 BİNDEN FAZLA SANATÇIYI 1 MİLYONA YAKIN SEYİRCİYLE BULUŞTURDU

TÜRKİYE’NİN EN UZUN SOLUKLU TİYATRO FESTİVALİ, 19 YILDA 6 BİNDEN FAZLA SANATÇIYI 1 MİLYONA YAKIN SEYİRCİYLE BULUŞTURDU
Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle 19’uncu kez düzenlenen Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 30 Nisan Pazar akşamı Belgrad Ulusal Tiyatrosu’nun sahnelediği...

Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle 19’uncu kez düzenlenen Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 30 Nisan Pazar akşamı Belgrad Ulusal Tiyatrosu’nun sahnelediği Antigone oyunuyla perdelerini kapadı. Bu yıl 12 yerli, 9 yabancı oyun olmak üzere toplam 21 oyuna ev sahipliği yapan festival, kapanış oyunuyla da seyircileri Antik Çağ’dan bir başkaldırı hikayesiyle buluşturdu.

Rusya, İspanya, Gürcistan, Makedonya, Sırbistan, İtalya, Almanya’dan tiyatrotopluluklarının katıldığı festival, bir ay boyunca birbirinden ilginç oyunları ve atölye çalışmalarını ağırladı. Türkiye’nin en uzun soluklu tiyatro festivali olan Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, sadece Adana’da değil, İstanbul’da da tiyatroseverlerle buluştu. Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde sahnelenen yerli ve yabancı oyunlar, festival heyecanını İstanbul’a da taşıdı.

“Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün sahibi Ayten Gökçer oldu

Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı duymak amacıyla 2005 yılından bu yana her yıl verilen “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün bu yılki sahibi Ayten Gökçer oldu. Rahatsızlığı nedeniyle törene katılamayan Gökçer’in ödülünü Devlet Tiyatroları Sanatçısı Serap Sağlar, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan’ın elinden aldı.

Adana Doğal Park tiyatro sahnesine dönüştü

Festival, bu yıl Adana Doğal Park’ı da tiyatro sahnesine dönüştürdü. Festivale İspanya’dan katılan Cia La Tal ekibi, sokak tiyatrosunun başarılı bir örneği olan ‘Guguklu Saat’ oyunu ile Adana Doğal Park’ta seyirciyle buluştu. Renkli sahne dekoruyla dikkat çeken oyun 7’den 70’e tüm sanatseverler tarafından keyifle izlendi.

Bu yıl da Genç Sahne oyunları desteklendi

Genç sanatçıları destekleyen festival, bu yıl da sahnesinde hem Türkiye’den hem de yurt dışından alternatif tiyatro gruplarına yer açtı. Almanya’dan Tiyatro 28 ve Türkiye’den Tiyatro Hane, Fabrika Oyuncuları ve Ya Da Tiyatro’nun sahnelediği oyunlar, gençlerin tiyatro sanatını ne kadar sahiplendiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Atölye çalışmaları küçük büyük herkesi festivalde buluşturdu

Festival boyunca her yaş grubundan katılımcılara uygun farklı atölye çalışmaları düzenlendi. Alanlarında uzman isimlerin liderliğinde düzenlenen Atık Malzemelerden Kukla Yapımı, Bir Şapkam Olsun, Atık Malzemelerden Kostüm Yapımı, Büyük Bir Ejderha Yapalım, Yaratıcı Çamur Çalışması, Çocuklarla Mask Yapımı, Fiziksel Tiyatro ve Karagöz atölyeleri ile festival coşkusu bir ay boyunca aralıksız devam etti. Atölyelere katılanlar hem yaratıcılıklarını geliştirme hem de tiyatroyu daha yakından tanıma fırsatı buldu.

Festival 19 yılda 1 milyona yakın seyirciye ulaştı

Her yıl yerli ve yabancı tiyatro gruplarını Adana ve İstanbul’da seyirciyle buluşturan Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 19 yıldır Adana’da tiyatronun nabzını tutuyor.

Adana Tiyatro Festivali, 19 yılda 42 farklı ülkeden 103 yabancı tiyatro grubunu, yerli ve yabancı 6 binden fazla sanatçıyı ağırladı. Türkiye’den özel tiyatrolar ve Devlet Tiyatroları’nın sahnelediği oyunlar da dahil toplam 381 oyun ve 816 temsil düzenlendi. Türkiye’nin birçok yerinden seyircinin ilgiyle takip ettiği Adana Tiyatro Festivali’nde sahnelenen oyunlar bugüne kadar 1 milyona yakın seyirci tarafından izlendi.

-HİKMET AYDOĞAN