Herkesin bilmesi gereken birkaç banka kartı sırrı

Herkesin bilmesi gereken birkaç banka kartı sırrı
Hepimiz her gün banka kartı kullanıyoruz. ATM'lerden para çekiyor, fatura ve alışveriş ödüyor, sevdiklerimize para aktarıyoruz. Ve bu, günlük olarak gerçekleştirdiğimiz işlemlerin tam listesi değil. Banka kartları hakkında gerçekten bilmediğiniz şeyler var.

Size finansal konularda birkaç püf noktası öğretebilecek küçük sırları sizlerle paylaşmak istiyoruz.

1. Banka kartı numaraları ne anlama geliyor?
Çoğu banka kartının 16 haneli bir numarası vardır .İlk hane sistem numarasını (4-VISA, 5-MasterCard) gösterir. Dolayısıyla ilk 6 hane size kartın türü ve kartı veren banka hakkında bilgi verebilir.
Sonraki 9 hane, kart sahibini tanımladığı için yalnızca bankanın işine yarar.

2. Rakamları ve sayıların büyüsünü kontrol edin.
Son sayı (kontrol basamağı) Lunn'un algoritmasına göre hesaplanır. Sayıları manuel olarak girerken oluşan yanlışlıkla hataları önler. Lun algoritmasını banka hesabınızdan kolayca kontrol edebilirsiniz.

3. Ultraviyole ışık altında banka kartı.

Çok az kişi, banka kartlarının sıradan paralarla aynı şekilde, yani ultraviyole ışık altında görülebilen filigranlarla korunduğunu biliyor. VISA kartında "V" harfini, MasterCard'da "M" ve "C" harfini, American Express'te ise kartal resmini bulacaksınız.

4. Kredi kartı mı yoksa banka kartı mı?

Bir banka kartı banka veya kredi kartı olabilir. Aralarındaki temel fark, hesaptaki paranın kime ait olduğudur: banka mı yoksa müşteri mi? Kredi kartları genellikle banka kartlarının yanında verilir. Bankanın izniniz olmadan size kredi kartı verme hakkı olmadığını unutmayın.

Kredili mevduat kartları, kredi ve banka kartları arasında bir uzlaşmadır. Hesabınızda bulunandan daha fazla parayı kullanmanıza izin verirler ancak limit genellikle kredi kartından daha düşüktür.

5. Teknik ihlal.

Hesaptan olağan limitin üzerinde bir tutar borçlandırıldığında "teknik kredili mevduat hesabı" terimi kullanılır. Başka bir para biriminde ödeme yaparken veya başka bir bankadan hesap yükleyip hemen ardından para çekerken ortaya çıkabilir.

Teknik aşırılıkta yanlış bir şey yok. Hesaba parayı aldıktan hemen sonra kaybolur ve faiz talep etmez.

Kartın diğer tarafında başka bir güvenlik önlemi daha vardır - CVV kodu (VISA için) ve CVC kodu (MasterCard için). Her iki durumda da kartı doğrulamaya yararlar. Bu kod kartınızı doğrular.

CVV kodu gerçek bir kart olmadan işlem yapmanızı sağlar. Örneğin internetten alışveriş yaptığınızda. Uzaktan işlem yapmak için bu kodu kullanabilirsiniz. Tıpkı PIN'iniz gibi, bunu da kimseyle paylaşmamalısınız, özellikle de birisi sizden bunu yapmanızı isterse.

Banka kartlarını kullanırken güvenlik kuralları:
Çevrimiçi bir şey satın alırsanız, bunu yalnızca güvenli web siteleri aracılığıyla yapın. Finansal işlemler için https protokolünü kullandıklarından emin olun. Bu şekilde verilerinizin sızmasını önleyebilirsiniz.

Kart bilgilerinizi ulaşamayacağı yerde saklayın. Bu hem PIN hem de CVV kodu için geçerlidir. Buradaki bilgilerin kaydedilmesinin yalnızca birkaç saniye süreceğini unutmayın. Bir kafe veya restoranda bile birisinin kartınızı almasına izin vermeyin.

ATM'den para çekmeniz gerekiyorsa güvenlik kurallarına uyun. Cihaza gittiğinizde klavyede ekstra kamera veya başka bir şey olup olmadığını kontrol edin.

Kartınızı kaybederseniz veya birisi çalarsa, kartınızı bloke etmek için hemen bankanızı arayın. Birinin banka kartı bilgilerinizi ele geçirebileceğini düşünüyorsanız şüphelerinizi bankaya bildirin.

Bankayla konuşmaktan çekinmeyin. Çoğu finansal kuruluşun 7/24 desteği vardır. Sorularınızı servisi arayarak veya yazarak sorabilirsiniz.

Etiketler :