Kanın temizlenmesinde hangi organın rol oynadığını biliyor musunuz?

Kanın temizlenmesinde hangi organın rol oynadığını biliyor musunuz?
Karaciğer, karın boşluğunun sağ üst kısmında yer alan büyük bir organdır. Yiyecekleri işlemek, kanı filtrelemek, önemli proteinleri sentezlemek ve besin maddelerini depolamak gibi birçok önemli işlevi yerine getirir.

Karaciğer , kanı ilaçlar, alkol, metabolik atıklar ve diğer zararlı maddeler de dahil olmak üzere çeşitli toksinlerden temizleyerek vücudun filtresi olarak görev yapar . Karaciğer insan vücudundaki en önemli organdır. Karaciğer kendini temizleyebilmesi ve onarabilmesi açısından benzersizdir. Ancak dayanıklılığına rağmen başarısız da olabilir. Sadece alkolün değil, aynı zamanda sağlıksız yiyeceklerin, ekolojinin, uyuşturucuların ve hareketsiz yaşam tarzının da karaciğer üzerinde zararlı etkisi vardır.

Yanlış beslenme, tıpta hepatoz olarak adlandırılan alkolsüz yağ hastalığına neden olabilir. Aynı zamanda hastalığın ilk aşamaları tamamen asemptomatiktir ancak karaciğerde sorun olduğunu gösteren bazı belirtiler vardır. Bu, sağ hipokondriyumda ağırlık, artan yorgunluk, çalışma yeteneğinin azalması, uyku sorunları, iştahsızlık, mide bulantısı ve ağızda acılıktır. İlk rahatsızlıkta derhal bir doktora danışmak daha iyidir. Aşırı şeker tüketimi karaciğere binen yükü artırarak işleyişini bozar. Ne kadar çok tatlı yerseniz vücudunuz o kadar çok insülin üretir. Fazla olduğunda yağda depolanır. Karaciğer hücrelerinde glikoz için her zaman yeterli alan yoktur, bu nedenle yağa dönüşür. Bu, yağlı karaciğer hastalığı için risk faktörlerinden biri olarak kabul edilir.

Sağlıksız gıdalar

Karaciğer, safra kesesi ve safra kanallarında hasar, karaciğeri ve mideyi zorlayan yüksek yağ içeriğine sahip yiyeceklerden de kaynaklanır. Bu yüzden tükettiğiniz hayvansal ve bitkisel yağ miktarına dikkat etmekte fayda var. Bunlar arasında pastırma, sosis, tereyağı, ördek etinin yanı sıra yağlı et suları, yarı mamul ürünler, kekler, hamur işleri, unlu ürünler vb. yer alır. Özellikle yiyecekleri kızartmak zararlıdır. Yiyeceği kaynatmak veya pişirmek en faydalıdır. Konserve yiyecekler Konserve gıdalar, çok miktarda zararlı madde, yağ, sirke ve aynı tuzu içerdikleri için karaciğere zararlı etki yapar. Araştırmacılara göre çoğu kutuda yüzde 1,5-2 veya daha fazla sofra tuzu bulunuyor. Bir kutu balık, et veya sebzenin günlük sodyum ihtiyacını karşıladığı ortaya çıktı. Bu nedenle mide-bağırsak sorunları, kalp-damar hastalıkları ve genitoüriner sistem hastalıkları olan kişilerin kullanması önerilmez.

Siroz veya karaciğer yetmezliği gibi karaciğer fonksiyon bozukluklarında pıhtılaşma faktörlerinin sentezi bozulabileceğinden kanama riski oluşabilir. Bu nedenle, normal kan pıhtılaşmasını sağlamak ve kanamayı önlemek için karaciğer sağlığınızı korumak ve karaciğer hastalığınız varsa uygun tedaviyi almak önemlidir.

Etiketler :