Sikkim'de Acı Tablo!

Sikkim'de Acı Tablo!
Hindistan'da Himalaya gölü taştı; 14 kişi hayatını kaybederken 100'den fazla kişi kayboldu

Hindistan'da Himalaya gölü taştı; 14 kişi hayatını kaybederken 100'den fazla kişi kayboldu.

Hindistan'da Himalaya buzul gölünün şiddetli yağışlar nedeniyle taşması sonucu en az 14 kişi öldü, 26 kişi yaralandı, 102 kişi ise kayboldu.

sikkim-1.jpg

Ülkenin kuzeydoğusundaki Sikkim eyaletinde yaşanan olayda sel suları ilk belirlemelere göre en az 14 kişinin ölümüne sebep oldu. Yetkililer 102 kişinin de sulara kapılarak kaybolduğunu duyurdu. Sikkim’deki son 50 yıldaki en büyük felaket olarak kayıtlara geçen bu olayda 22 binden fazla insanın etkilendiği de belirtildi.

Sikkim'deki Lhonak Gölü de çarşamba günü taşarak büyük sellere yol açmış ve 22 bin kişi doğa olayından etkilenmişti.

sikkim5.jpg

Güney Asya'nın dağlarında yaşanan ve iklim değişikliğinin sorumlu tutulduğu felaket, Sikkim'in ekimin ilk beş gününde normalin iki katından fazla yağmur aldığı dönemde yaşandı. Aşırı yağışlar Ekim 1968'de bin kişinin öldüğü sellerden daha ölümcüllerini tetikledi.

11 köprünün sular altında kalması, şiddetli yağıştan zaten etkilenmiş olan kurtarma operasyonlarını zorlaştırdı.

sikkim7.jpg

KOMŞU BENGLADEŞ ALARMDA

Komşu Bangladeş'teki yetkililer alarma geçerken, ülkeye akan Teesta nehrinin seviyesinin yükselmesiyle kuzeydeki beş bölgenin sular altında kalabileceği uyarısında bulundu.

Nepal, Butan ve Çin arasındaki dağlarda sıkışmış yaklaşık 650 bin nüfuslu küçük bir eyalet olan Sikkim'in, ana karayolu çöktüğü için komşu Batı Bengal eyaletindeki Siliguri ile bağlantısı kesildi.

Eyalet başkenti Gangtok'ta benzin ve mazot kıtlığı yaşansa da gıdaya erişim sıkıntısı bulunmadığı belirtildi.

sikkim10.jpeg

"BÖLGEDE ÖLÜMCÜL SEL FELAKETİ RİSKİ ÇOK BÜYÜK"

Hindistan Ulusal Afet Yönetim Ajansı tarafından 2020 yılında yayınlanan bir raporda, iklim değişikliği nedeniyle Himalayalar'daki buzulların erimesi sonucu buzul göllerinin büyüdüğü ve aşağı havzadaki altyapı ve yaşam için potansiyel risk oluşturduğu uyarısında bulunulmuştu.

Nepal merkezli Uluslararası Entegre Dağ Kalkınma Merkezi Genel Müdürü Pema Gyamtsho, "Ne yazık ki bu olay, bu muson mevsiminde Hindukuş-Himalaya bölgesinde meydana gelen bir dizi ölümcül sel felaketinin sonuncusu ve bu bölgenin iklim değişikliği karşısındaki aşırı kırılganlığı gerçeğini çok canlı bir şekilde gözler önüne seriyor" dedi.

Hindistan'ın diğer dağlık bölgelerinin yanı sıra komşu Pakistan ve Nepal'in bazı bölgeleri de son aylarda şiddetli yağmurlar, sel ve toprak kaymalarından etkilendi ve çok sayıda insan hayatını kaybetti.

Hindistan Ulusal Uzaktan Algılama Merkezi bilim insanları tarafından on yıl önce hazırlanan bir raporda gölün taşma olasılığının yüzde 42 ile "çok yüksek" olduğu uyarısında bulunulmuştu.

Etiketler :