ENAG'ın Ardından TÜİK de Enflasyonu Açıkladı

Son Dakika: Bağımsız enflasyon araştırma kuruluşu ENAG, Nisan enflasyonunu açıkladı. TÜİK'in enflasyon rakamını açıklamasının ardından İstanbul Ticaret Odası (İTO) da önceki gün enflasyonu duyurmuştu. Böylece üç farklı enflasyon hesabı ortaya çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise “Enflasyonda öngörüler doğrultusunda keskin bir şekilde düşüş yaşanacağını” ifade etti.

Bağımsız enflasyon araştırma kuruluşu ENAG, merakla beklenen Nisan ayı enflasyonunu açıkladı. ENAG'ın ardından TÜİK de enfsalyon rakamını açıkladı.

17 AYIN ZİRVESİNDE

TÜİK verilerinde yıllık enflasyonda nisanda 17 ayın zirvesi görüldü.

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Nisan ayında %5,02 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise %124,35 olarak gerçekleşti.

TÜİK'in yıllık enflasyonu yüzde 69.8 oldu. Aylın enflasyon ise yüzde 3.18 olarak gerçekleşti.

enag-enflasyon.jpg

ENAG mart ayı enflasyonununu 5,68 olarak açıklamıştı. ENAG'a göre E-TÜFE'nin son 12 aylık artışı yüzde 124,63 olarak gerçekleşmişti.

enflasyon.jpg

TÜİK ENFLASYONU BELLİ OLDU

TÜİK de enflasyon rakamını açıkladı. TÜİK'in nisan enflasyonu yüzde 69.8 oldu. Aylık enflasyon ise 3.18 oldu.

EN FAZLA ARTIŞ EĞİTİMDE

TÜİK'e göre, bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu.

Yıllık gıda enflasyonu yüzde 68,50 olarak hesaplandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 44.16 seviyesinde.

ÜÇ FARKLI ENFLASYON HESABI

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre İstanbul'da perakende fiyatlar nisan ayında aylık olarak yüzde 4.89 yıllık enflasyon 78,81 arttı.

EKONOMİSTLERİN BEKLENTİSİ NEYDİ?

Ekonomistlerin ortalama enflasyon tahmini, Reuters anketinde aylık yüzde 3,4, yıllık yüzde 70,3, AA Finans anketinde aylık yüzde 3,22, yıllık yüzde 69,87 olmuştu.

AZİZ ÇELİK'TEN KARARTMA YORUMU

Sosyal politikalar uzmanı Aziz Çelik, X hesabından yaptığı paylaşımda TÜİK'in enflasyon verilerine tepki gösterdi.

Çelik "TÜİK yine kesinleşmiş yargı kararına rağmen madde fiyat listesini açıklamayacak! İşçileri, memurları ve emeklileri yakından ilgilendiren enflasyon verileri yine şaibeli olacak! TÜİK iki yıl önce, Haziran 2022'de enflasyon ölçümüne esas madde fiyat listesini karartmıştı.

DİSK tarafından açılan ve kesinleşen davadaki karara göre TÜİK madde fiyat listesini açıklamak zorunda. Ancak TÜİK hem enflasyon verilerinde şaibe yaratıyor hem de Anayasayı çiğneyerek yargı kararlarını uygulamıyor" dedi.

ENFLASYON VERİSİ SONRASI MEHMET ŞİMŞEK'TEN İLK YORUM

Nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) %3,18, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise %3,60 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise TÜFE'de %69,80, Yİ-ÜFE'de %55,66 olarak gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Şimşek, "Yıllık enflasyon mayıs ayında tepe noktasına ulaştıktan sonra öngörülerimize göre keskin bir şekilde düşmeye başlayacak" dedi.

Şimşek şunları kaydetti:

"Nisan ayında enflasyon beklentiler doğrultusunda yüzde 3,18 gerçekleşti. Programımız sayesinde ekonomideki dengelenme ve azalan cari açık, yeniden tesis edilen bütçe disiplini, uluslararası kaynak girişindeki güçlü artış ve yurtiçi portföy tercihlerinin TL’ye yönelmesi, enflasyonla mücadeleyi destekliyor. Yıllık enflasyon mayıs ayında tepe noktasına ulaştıktan sonra öngörülerimiz doğrultusunda keskin bir şekilde düşmeye başlayacak. Böylece enflasyonla mücadelede geçiş dönemi sonlanacak ve dezenflasyon sürecine gireceğiz. Dezenflasyonla birlikte beklentilerde iyileşme daha da belirginleşecek ve bu da enflasyondaki düşüşü destekleyecek."

ekran-alintisi.png