Kirada Yüzde 25 Sınırı Kalkınca Ne Olacak? Çok Önemli 5 Yıl Detayı

Kirada Yüzde 25 Sınırı Kalkınca Ne Olacak? Çok Önemli 5 Yıl Detayı
Kİracıların korkulu rüyası yüzde 25 zam sınırınının 2 Temmuz'da kalkacağı konuşuluyor. Hem ev sahipleri hem kiracılar rahatsız. ATV habere konuşan gayrimenkul uzmanı, ev sahipleri kafasına göre mi zam yapacak sorusunu yanıtladı, 5 yıl detayına dikkat çekti.

Kiracılar ve ev sahipleri nefesini tuttu, 2 Temmuz tarihini bekliyor. Kirada zam sınırı kalkınca ev sahiplerinin kafasına göre zam yapacağı korkusu kiracıları kara kara düşündürüyor.

Öte yandan ev sahiplerine getirilen yeni vergiler kiraların daha da yükselebileceğinin işaretlerini veriyor. Haberlere göre evini kiraya veren ev sahiplerinden, bir yılda elde ettikleri kira geliri karşılığında indirim uygulanmadan doğrudan yüzde 15'ten başlayıp yüzde 40'a kadar uzanan oranlarda vergi alınacak. Yeni vergi yükü, kiraların daha da artmasına neden olabilecek.

Öte yandan ev sahipleri için de kötü bir haber geldi, birden fazla evi olana yüzde 40 oranında yeni bir vergi geleceği, ekonomi kulislerinde konuşuluyor.

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren karar sonrası kira zamlarının nasıl belirleneceği merak konusu oldu. Ev sahipleri istediği oranda zam yapabilecek mi? Kiracısını evinden tahliye edebilecek mi? sorularına yanıt aranırken, Uzmanlar 'Kiracılar korkmasın' dedi ama, 5 yıl detayına dikkat çekti.

Yeni dönemde kontrat yılı büyük önem taşıyacak.

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren yeni dönem başlıyor. Kirada yüzde 25'lik zam sınırlaması 2 Temmuz itibariyle kalkıyor. Söz konusu sinyali Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek verdi. Şimşek yaptığı açıklamada "Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde de yapılan bir çalışma yok" dedi. 2 Temmuz'dan sonraki süreçte kira zamlarının neye göre belirleneceği ise merak konusu oldu. Ev sahipleri istediği oranda zam yapabilecek mi? Kiracısını evinden tahliye edebilecek mi? Ev sahibi TÜFE oranını beğenmezse ne olacak? gibi sorulara milyonlarca ev sahibi ve kiracı tarafından yanıt aranıyor.

"KİRACILAR KORKMASINLAR"

Yaklaşan yeni süreç öncesinde değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç, "Kiracılar korkmasınlar. Hiçbir mülk sahibi evden çıkaramaz. Aklına göre bir fiyat belirleyemez." dedi.

"EN AZ 3 YIL BOYUNCA EVİ BOŞ TUTMAK ZORUNDA"

ATV Haber'e konuşan araç, ev sahiplerinin kiracılarını evlerinden tahliye etse bile, o evi kiraya veremeyeceğini belirterek "En az 3 yıl boyunca o daireyi boş tutmak zorunda" dedi.

EV SAHİBİ, KİRAYA İSTEĞİ ORANDA MI ZAM YAPACAK?

Cevabı merak edilen soruların başında ise ev sahiplerinin istediği oranda kiracıya zam yapıp yapamayacağı geliyor. Eski sisteme dönüleceğini söyleyen Gayrimenkul Danışmanı Araç, "Şu anda ticarilere uygulanan TÜFE oranında zam yapılacak. Yani mülk sahibi hiçbir şekilde kendine göre bir kira belirleyemeyecek" dedi.

EV SAHİBİ TÜFE ORANINI BEĞENMEZSE?

Yüzde 25 zam sınırı kalktığında yeni zamlar TÜFE'ye göre belirlenecek. Peki ev sahibi bu oranı beğenmezse ne olacak? Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Araç, "TÜFE oranını beğenmediyse kontrat yılına bakmak zorunda" dedi.

5 YIL DETAYINA DİKKAT!

Avukat Mustafa Zafer ise "Ev sahibinin yasal oranı az bulması halinde burada gidilebilecek iki yol var. Eğer kira sözleşmesi 5 yılı aşmışsa 5 yıldan sonra bir kira tespit davası açabilir. Yahut 5 yılın altındaysa bir uyarlama davasına gidebilir" dedi.

Eğer hakim, somut uyuşmazlığın durumuna göre kiranın yeninden belirlenmesine karar verebilir.

DEVAM EDEN DAVALAR

Avukat Zafer, söz konusu yeni sürecin devam eden kiracı-ev sahibi arasındaki davalara ise bir etkisinin olmayacağını söyledi.