Google 28 Çalışanını İşten Kovdu, Gerekçe İsrail...

Google 28 Çalışanını İşten Kovdu, Gerekçe İsrail...
Google'da, İsrail hükümetine teknoloji sağlanmasına karşı çıkan protestocu çalışanlar ve şirket yöneticileri arasındaki gerilim artıyor. Google, İsrail'le yapılan Nimbus Projesi'ni protesto eden 28 çalışanını işten çıkardı.

ABD merkezli dev teknoloji şirketi Google, New York ve California'daki bazı ofislerinde oturma eylemi düzenleyen ve şirketin İsrail hükümetiyle yaptığı anlaşmayı protesto eden çalışanları işten çıkardı.

googleplex-hq-cropped.jpg

Çarşamba günü gerçekleşen bu olaydan bir gün önce, dokuz çalışan ise iki ofise izinsiz giriş yaptıkları suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

New York Times'ın aktardığına göre, bir Google sözcüsü yaptığı açıklamada, "Diğer çalışanların işlerini engellemek ve tesislere erişimlerini zorlaştırmak, şirket politikalarının açık bir ihlali ve tamamen kabul edilemez bir davranıştır." ifadelerini kullandı.

https-startupteknoloji-comp100135.jpg

İşten çıkarmaların ardında, yıllar önce Google yönetimi ile bazı aktivist çalışanlar arasında, Google ve Amazon'un İsrail hükümetine yapay zekâ ve bulut hizmetleri gibi teknolojik desteğini içeren 1,2 milyar dolarlık Project Nimbus anlaşmasına karşı gerginlik yaşanmıştı. Ekim ayında Gazze'deki çatışmaların başlamasından bu yana, bu anlaşmazlık daha da derinleşmişti.

Google, Salı günkü protestoları soruşturmayı sürdüreceğini belirtti. California'daki Sunnyvale ofisindeki çalışanlar, Google Cloud'un CEO'su Thomas Kurian'ın odasını terk etmeyi reddetti.

No Tech for Apartheid adlı aktivist grupa bağlı Google çalışanları, işten çıkarmaların "açık bir misilleme eylemi" olduğunu belirterek, "Google çalışanları, çalışma koşullarını barışçıl bir şekilde protesto etme hakkına sahiptir." şeklinde açıklama yaptı.

Nimbus sözleşmesi, çeşitli İsrail hükümet bakanlıklarına bulut yazılımı tedarik etmeyi amaçlıyordu. Sözleşme, bazı Google çalışanlarının şirketin İsrail ordusuna yardım ettiği endişelerini dile getirmesine neden oldu. Ancak bir Google sözcüsü, Nimbus'un "silah veya istihbarat servisleriyle ilgili son derece hassas, gizli veya askeri iş yüklerine yönelik olmadığını" belirtti.

Google çalışanları daha önce, 2018'de şirketin ABD Savunma Bakanlığı ile yaptığı Project Maven adlı anlaşmanın sona erdirilmesini sağlamıştı. Bu proje, ordunun drone videolarını analiz etmeyi amaçlıyordu.

Nimbus aktivizminde yer alan çalışanlar, şirketin Nimbus Projesi'nden vazgeçene kadar protestolarına devam edeceklerini belirttiler.

Kaynak:AA

Etiketler :