Günlerdir Durdurulamıyor, Halk İsyan Etti! “Sorumlular Yargılansın!”

Sarayköy'deki JES kuyusu patlaması sonrası gaz salınımı devam ederken çevre halkı, önlemlerin alınmamasını protesto etti. Basın açıklamasında, çevre ve insan sağlığı riskleri vurgulanarak sorumluların yargılanması talep edildi.

Denizli'nin Sarayköy ilçesinde JES kuyusunda meydana gelen patlamanın ardından gaz salınımı devam ediyor. Çevre halkı çukurun hala kapatılamaması ve gerekli önlemlerin alınmamış olmasını protesto etti.

Protesto, Sarayköy Hükümet Binası önünde gerçekleşti. Büyük Menderes İnisiyatifi çağrısıyla; 29 Nisan’dan bu yana kontrol altına alınamayan çevre felaketi hakkında basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasına çevre örgütleri, sivil toplum kuruluşları, siyasi kurumlar ve çevre halkı da katıldı.
Açıklamada; kuyu patlamasının ardından çevreye salınan zehirli gaz ve ağır metallerin yayılımının insan ve çevre sağlığına olan zararları vurgulandı. Günlerdir kontrol edilemeyen durumun acilen açıklamaya ve çözüme kavuşması talep edildi.

“İHMAL VE SORUMLULUĞU BULUNAN HERKES YARGILANMALI”

Açıklamada, "Bugüne kadar Sarayköy Kaymakamlığı, Denizli İl Sağlık Müdürlüğü veya Denizli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nden konuyla ilgili tek bir açıklama yapılmamıştır. Hidrojen sülfür gazına bağlı oluşan çürük yumurta kokusu ile ağız, burun ve gözde oluşan tahrişlere ek olarak akışkanın fışkırması sonucu ortaya çıkan gürültü ve sonrasında oluşabilecek halk sağlığı sorunlarının belirsizliği halkın huzursuzluğunu, kaygısını her geçen gün artırmaktadır. Kuyunun patlaması ile başlayan tehlikeli süreç kuyunun kapanmasıyla asla bitmeyecektir. Hava, su ve toprağa karışan kimyasalların yaşam alanlarına etkisi aylarca hatta yıllarca devam edecektir ve geriye dönülemeyecek zararlar oluşacaktır. Bu nedenle bölge uzun süre bilimsel ve teknolojik çalışmalarla ilgili yasalar çerçevesinde takip edilmeli ve kamuoyu düzenli olarak bilgilendirilmeli, vatandaşın kısa süreli zararı başta olmak üzere orta ve uzun vadede zararlarının tazmin edilmesi yönünde gerekli adımlar atılmalıdır." denilerek kuyu sondajında sorumluluk ve ihmali bulunan tüm yetki sahiplerine soruşturma açılması ve gerekli cezaların uygulanması istendi.