15 Mayıs'ta tabelaya yansıyacak: Akaryakıt fiyatlarında yeni dönem

15 Mayıs'ta tabelaya yansıyacak: Akaryakıt fiyatlarında yeni dönem
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt fiyatlarına ilişkin yayınladığı kararda önemli bir değişikliğe gitti. 15 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girecek yeni uygulamada petrol istasyonları, akaryakıtlarda farklı fiyat talep edemeyecek.

Petrol istasyonlarında, reklam panolarında ya da televizyon seyrederken birçok kez akaryakıt firmalarının reklamları ile karşı karşıya gelmişsinizdir.

Dünyaca ünlü akaryakıt üreticileri, bünyesinde çalıştırdıkları mühendisler ile akaryakıtları 'farklılaştırma' uygulamasına gitmekte ve bu yol ile kendi akaryakıtlarının normal ürünlere göre çok daha fazla yol yaptığını iddia etmekte. Araçlardaki emisyonu azaltan ve işletim verimliliğini artıran bu uygulama için firmalar, normal kullanımda olan akaryakıtlardan farklı fiyatlar talep edebiliyor.

trafik4.jpgAKARYAKITTA FİYAT FARKI UYGULAMASI YASAKLANDI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Resmi Gazete'de yayımladığı tebliğ ile söz konusu uygulamaya 15 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla son verileceğini belirterek, artık petrol istasyonlarının "farklılaştırılmış olsun veya olmasın aynı tür akaryakıtlar için aynı fiyat tarifesini uygulayacağını belirtti.

Firmaların farklılaştırılmış türden akaryakıtlar için fazla ücret talep etmesi yasaklanırken, Söz konusu Karar'ın Ek-2'sinde yer alan Farklılaştırılmış Ürün Bilgilendirme Metni'nde yer alan "Fiyat farkı uygulanan akaryakıt, sadece tüketicinin talebi doğrultusunda ikmal edilebilir." ibaresi de yürürlükten kaldırıldı.

trafik-2.jpgSATIŞA DEVAM EDEBİLECEKLER

EPDK'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, dağıtıcı lisansı sahiplerinin farklılaştırılmış akaryakıt satışına devam edebileceği ancak akaryakıt istasyonlarında aynı tür akaryakıtlarda artık birden fazla fiyat olmayacağı belirtildi.