Otomobilinde Bu Cihazı Bulundurmadan Trafiğe Çıkanların Arabası Bağlanacak

Otomobilinde Bu Cihazı Bulundurmadan Trafiğe Çıkanların Arabası Bağlanacak
Geçtiğimiz aylarda hayata geçirilen ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde üretilen otomobillerde aracı bloke etme teknolojisine sahip alkolmetre gibi cihazların bulunmasını zorunlu tutan uygulama, yakında Türkiye için de devreye alınacak.

2022 yılında hayata geçirilen uygulama ile Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde üretilecek tüm yeni araçlarda, aracı bloke etme teknolojisine sahip alkolmetre gibi araç güvenliğini en üst düzeye çıkaran bir dizi elektronik sistem kullanılması zorunlu hale getirilmişti.

AB, yakında hayata geçireceği adım ile söz konusu değişikliği yalnızca yeni üretilen araçların için değil, halihazırda trafiğe çıkan tüm araçlar için devreye almaya hazırlanıyor. Uygulamanın, AB uyum süreci nedeniyle Türkiye'de de eksiksiz şekilde uygulanması beklenirken, bu sistem ile alkollü sürücülerin yol açacağı trafik kazalarının önüne geçilmesi planlanıyor.

trafik45.jpgALKOLLÜ SÜRÜCÜNÜN OTOMOBİL MOTORU ÇALIŞMAYACAK

"Alcolock" olarak adlandırılan sistemle, sürücünün aracını çalıştırmadan önce alkolmetreye üfleyerek kandaki alkol seviyesini ölçtürmek zorunda olacağı, 25 saniye içinde gelecek sonuçta alkol oranının izin verilenin üzerinde çıkması halinde sistemin motorun çalışmasına izin vermeyeceği bildirildi.

trafik1.jpgVeri merkezi olacak "Alcolock" cihazında sahtekarlığı önlemek için parmak izi tanıma, yüz algılama veya dijital fotoğraf teknolojilerinin kullanılacağı belirtildi.

AB istatistiklerine göre, ölümcül trafik kazalarının yaklaşık yüzde 40'ında sürücünün alkollü