Türkiye ile aynı kaderi yaşıyorlardı! Sonunda pes edip F-35 istediler

Türkiye ile aynı kaderi yaşıyorlardı! Sonunda pes edip F-35 istediler
Suudi Arabistan, Türkiye gibi Eurofighter savaş uçakları konusunda yaşadığı sıkıntılardan dolayı, teknik hatalar ve kazalarla gündemden düşmeyen F-35 savaş uçaklarını almayı tercih etti. F-35'lerdeki teknik sorunlar ve pist kazalarının artması, sosyal medyada ABD'ye karşı sabotaj iddialarını beraberinde getirdi.

F-35 uçaklarında yaşanan tasarım hataları, iniş takımları ve yakıt borusu titreşim sorunları gibi pek çok problem sık sık gündeme gelmekteydi. Örneğin, Güney Çin Denizi'nde bir F-35C tipi uçağın iniş sırasında düşmesi ve 2023 yılında Güney Carolina üzerinde kaybolan bir F-35 uçağı gibi olaylar dikkat çekiyordu. Bu tür kazalar ve teknik sorunlar devam ederken, Belçika, Danimarka, İsrail gibi ülkeler F-35'leri hava kuvvetlerine katmak istiyorlar. Türkiye'nin 5. Nesil KAAN savaş uçağı projesinden etkilenen Yunanistan'a ise F-35 savaş uçağı satışına onay verilmişti.

Suudi Arabistan ise ABD ile temas kurarak savunma sanayi alanında iş birliği yapma yoluna gitti. Çin'in Basra Körfezi'ndeki artan etkisinden kaygı duyan ABD, Suudi Arabistan ile yüksek değerli bir savunma anlaşması imzalamak için çaba harcıyor. Bu anlaşma kapsamında F-35 Lightning II jetlerinin satışı da gündeme gelebilir.