9 Günlük Bayram Tatilinde Yola Çıkacak Elektrikli Araçlar İçin Önemli Uyarı

9 Günlük Bayram Tatilinde Yola Çıkacak Elektrikli Araçlar İçin Önemli Uyarı
Sayıları gittikçe artan elektrikli araçlar için bayram tatili uyarısı var. Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği, elektrikli araçlara şarj uyarısında bulundu.

Ramazan Bayramı'nda elektrikli taşıtlarla seyahat edecekler için önemli öneriler! Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği Başkanı Berkan Bayram, şarj istasyonlarında kalabalığı azaltmak için sık aralıklarla kısa süreli şarj yapmayı önerdi.

Bayram, Ramazan Bayramı tatilinde elektrikli taşıtlarla seyahat edecek kişilerin, araçlarını sık sık kısa süreli şarj etmelerinin istasyonlardaki yoğunluğu azaltabileceğini belirtti.

elektrikli-arac4.jpeg

Türkiye'de 81 ilde toplam elektrikli araç sayısının 70.000, şarj istasyonlarının soket sayısının ise 20.000 olduğunu söyledi.

Elektrikli taşıt sürücülerinin genellikle bayram ve tatil zamanlarında uzun mesafeli seyahatler yaptığını belirten Bayram, kullanıcıların bu dönemde rotalarındaki şarj istasyonlarını kontrol ederek yola çıkmaları gerektiğini vurguladı.

elektrikli-arac3.jpg

Bayram, araçların marka ve modeline bağlı olarak şarj sürelerinin değişebileceğini ifade ederek, "Ortalama doğru akım şarj soketiyle 45 dakika, alternatif akımla yaklaşık 3,5 saat süren şarj sürelerini göz önünde bulundurmalıyız. Türkiye'de rezervasyonla şarj sistemini uygulayan tek bir marka var. Önceden randevu alarak orada şarj yapabilirsiniz ancak yoğun trafik zamanlarında şarj istasyonlarında da yoğunluk yaşanabilir. Bu durumu engellemek için rotadaki şarj istasyonlarını kontrol etmek önemlidir. Şarj istasyonlarında aracınızı %100 şarj etmek için beklemek gerekli olmayabilir. Bazı durumlarda 15 dakikalık bir şarj ile 150 kilometre menzil elde edebilirsiniz. Bu nedenle, 15 dakikalık aralıklarla farklı istasyonlarda şarj yapmak yoğunluğu azaltabilir" dedi.

elektrikli-arac1.jpg

Her şarj ünitesinin 2 aracı şarj edebileceğini belirten Bayram, şarj istasyonlarının otopark olarak kullanılmaması ve meşgul edilmemesi gerektiğini vurguladı.

elektrikli-arac.jpg

Bayram, Türkiye'de elektrikli taşıtlara olan ilginin arttığını ve pazarın büyüme eğiliminde olduğunu söyledi.

Gelecekte, yollardaki elektrikli taşıt sayısının artacağını belirten Bayram, "Daha fazla elektrikli taşıt için altyapı yatırımlarına ihtiyaç var. Yıl sonunda 40.000 araç daha satılması hedefleniyor. Bu nedenle, şarj istasyonlarına olan talep de artacaktır" şeklinde konuştu.