Bankalar "Fatura"yı Müşteriye Kesti: Kontrol Edin 500 Liranız Gidebilir

Bankalar "Fatura"yı Müşteriye Kesti: Kontrol Edin 500 Liranız Gidebilir
Bankalar, otomatik fatura ödemelerinden yüksek faiz talep ederek tüketicilerin tepkisini çekiyor. Uzmanlar, bu uygulamanın yasalara aykırı olduğunu belirtiyor... Tüketici dernekleri, tüketicilerin haklarını korumak için adımlar atmaya teşvik ediyor...

Bankalar, tüketicilere otomatik fatura talimatı vermeleri için çeşitli avantajlar sunarken, son zamanlarda ortaya çıkan bir uygulama tüketicileri endişelendiriyor. Otomatik fatura ödemelerinden yüksek faiz talep edilmesi, birçok vatandaşın tepkisine neden oluyor.

thumbs-b-c-52e064ec3ad674fcfe62f505d6257961.jpg

BANKALARIN YENİ UYGULAMASI: OTOMATİK FATURA ÖDEME FAİZİ

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, bankaların uzun süredir otomatik ödeme talimatları almaya çalıştığını ancak son zamanlarda bu talimatlar üzerinden faiz talep etmeye başladıklarını belirtti. Güllü, bu durumu "Yıllarca bankalar mevduatları çekebilmek için tüketicilerden otomatik ödeme talimatları almaya çalıştılar. Fakat son zamanlarda tüketicilerin kredi kartıyla yaptıkları otomatik ödemelerden faiz ücreti almaya başladılar." şeklinde açıkladı.

thumbs-b-c-d0aff703f8744dd783a7a081fd5ab50c.jpg

FAİZ ORANI YÜKSEK: KREDİ KARTI FAİZİNDEN DAHA ÜST SEVİYEDE

Otomatik fatura ödeme faiz oranının kredi kartı faizlerinden daha yüksek olduğu belirtiliyor. Şu an kredi kartı faizlerinin yüzde 3,74 oranında olduğu göz önüne alındığında, otomatik fatura talimatı faiz oranının yüzde 5 seviyesinde olduğu ortaya çıkıyor.

whatsapp-image-2024-03-12-at-10-23-35-14.jpeg

UZMANLARIN GÖRÜŞÜ: YASALARA AYKIRI BİR UYGULAMA

Uzmanlara göre, bu uygulama yasalara aykırı. İbrahim Güllü'ye göre, kredi kartıyla yapılan ödemeler alışveriş kapsamında olduğu için nakit çekim gibi değerlendirilmemeli ve bu nedenle de bu uygulama Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 17. maddesine aykırılık teşkil ediyor.

whatsapp-image-2024-03-12-at-10-23-35-9.jpeg

TÜKETİCİLERİN HAKLARI KORUNACAK MI?

Tüketici dernekleri, ödenen faiz ücretlerinin geri alınması için tüketici hakem heyetine başvurulmasını öneriyor. Başvuruların e-devlet üzerinden de yapılabileceği belirtiliyor.

Bu yeni uygulamanın tüketiciler arasında nasıl bir tepkiye neden olacağı ve ilgili kurumların alacağı önlemler merak konusu.