Ek MTV Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular ve Yanıtları

Ek MTV Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular ve Yanıtları
Bu yıl bir defalığına mahsus olarak ödenecek ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ile ilgili ayrıntılar geçtiğimiz hafta netlik kazandı. Kimler Ek MTV ödemeyecek? MTV ödenmezse ne olur? Ne zamana kadar ödenmeli? gibi en çok merak edilen sorular ve çok daha fazlasını haberimizde derledik.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), bir kereliğine iki katına çıkarıldı. MTV ücretleri interaktif vergi dairesi sistemine düşmeye başladı. Araç sahiplerinin bu ödemeleri yapmaları gerekiyor. Aksi takdirde faizli ödeme yapılması gerekecek.

EK MTV NASIL HESAPLANIR?

Torba yasa ile kabul edilen MTV düzenlemesi, sıfır veya ikinci el fark etmeden, tüm araçlar için geçerli olacak. Şu ana kadar otomobil satın almış olan vatandaş zaten yıllık MTV'nin bir bölümünü ödedi. Ancak bundan sonraki süreçte araba alacak vatandaşlar, daha ağır bir vergi yükü ile karşı karşıya kalacaklar.

Her otomobilin girdiği klasmana göre yıllık MTV ödemesi belirleniyor. İlgili tablodan aracınızın yıllık MTV tutarını bulun. Daha sonra bunu ikiyle çarpın. Ödediğiniz kısmı da çıkarın. Ulaştığınız sonuç, yıl sonuna kadar ödemeniz gereken MTV tutarı olacak.

en-ucuz-arabalar-otomobiller-5q9m-cover.jpg

MTV NE ZAMAN ÖDENİR?

Ek MTV’nin taksiti kanunun yayımlandığı ayı izleyen ayın yani ağustos sonuna kadar, ikinci taksiti ise kasım sonuna kadar ödenecek. 15 Temmuz’dan sonra sıfır alınan araçlarda ise ek MTV peşin ödenecek. Ödenecek ek MTV, yıllık ek MTV’nin yarısı kadar olacak.

5fc190b955427e18a44212d0.webp

EK MTV ÖDENMEZSE NE OLUR?

MTV’si ödenmeyen araç sahiplerine aylık yüzde 1.6 faiz yansıtılıyor. Vergi borcunun tahsili için hesaplara haciz de uygulanabiliyor. Ayrıca MTV’si ödenmeyen araçların satışı yapılamıyor. Yine ek MTV’si ödenmeyen araçlar için muayene işlemi yapılamıyor.

SIFIR ARAÇLARDA EK MTV NASIL HESAPLANIR?

2023’ün ikinci yarısı ilk defa tescil edilen sıfır kilometre aracın ek MTV’si ise 6 aylık dönemden yarım hesaplanacak ve peşin ödenecek. Yani, Eylül 2023’te ilk defa kayıt ve tescil edilmiş otomobil için yıllık MTV’nin yarısı kadar ek MTV alınacak.

KİMLER EK MTV ÖDEMEYECEK?

  • Devir işlemleri düzenlemenin yürürlüğe girdiği 15 Temmuz tarihinden önce yapılmışsa aracı alan, bu tarihten sonra yapılan satış için ise aracı satan sorumlu olacak.
  • Deprem bölgesinde deprem tarihinde kayıtlı taşıtların sahipleri ile deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların sahipleri ve deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden kişiler ek MTV ödemeyecek.
  • Mevcut mevzuatta MTV’den muaf olan mükelleflerden Ek MTV de alınmayacak.
  • MTV vergisi ödemekle yükümlü olmayan araçlar; kamuya hizmet eden araçlar, Kızılay Derneği'ne kayıtlı taşıtlar, en az %90 engelli bireylerin üzerine kayıtlı bulunan araçlar ve hurda haline bulunan araçlar bu vergilerin ödemesini yapmayabilir.