Mahfi Eğilmez: Merkez Bankası Enflasyon Verisi Sonrası 'Daha Ne Ölçebilir ki...' Dedi

Mahfi Eğilmez: Merkez Bankası Enflasyon Verisi Sonrası 'Daha Ne Ölçebilir ki...' Dedi
Deneyimli ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, "gerekirse para politikasını daha da sıkılaştırabiliriz" açıklamalarına tepki gösterdi. Eğilmez, "Skimpflasyon, shrinkflasyon, greedflasyon hepsi mevcut. Daha fazlası için ne gerekiyor ki?" dedi.

Eski Hazine Müsteşarı, iktisat uzmanı, akademisyen ve yazar Dr. Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin para politikasına dair dikkat çekici bir mesaj paylaştı. X (Twitter) hesabından ironik bir şekilde, "Son günlerde en beğendiğim söz 'Gerekirse para politikasını daha fazla sıkılaştırabiliriz' sözü" ifadelerini kullandı.

Mahfi Eğilmez, mesajının devamında, "Enflasyonda ilk beşe girmişsin, baz etkisiyle gelecek bir düşüş dışında umut yok, skimpflasyon, shrinkflasyon, greedflasyon hepsi mevcut. Gerekmesi için daha fazla ne olabilir ki" ifadelerini kullandı.


SHRİNKFLATİON (ŞRİNKFLASYON) NEDİR?

Shrinkflation herhangi bir ürünün fiyatını artırmadan gramajındaki değişiklikle yapılan gizli zamları açıklamakta kullanılan bir terim. Ürün kalemi açısında fiyat seviyesi korunmuş olsa da aynı paraya alınan mal azaldığı için aslında daha pahalı hale gelmiş oluyor.

SKİMPFLASYON NEDİR?

Skimpflasyon ise şirketlerin artık sundukları ürün ya da servisin kalitesini düşürdükleri durumu tanımlamak için üretilen bir terim. Özellikle gıda sektöründe ürünün içeriğindeki pahalı maddelerin azaltılarak maliyeti daha düşük maddelerin artırılması skimpflasyonun en fazla görüldüğü örneklerden birisi.

GREEDFLATİON (GREEDFLASYON) NEDİR?

Greedflasyon İngilizce 'açgözlülük' anlamına gelen 'greed' ve 'enflasyon' kelimelerinin birleşmesiyle oluşan bir terim. Bu durum, yüksek enflasyon yaşanan ülkelerde mal ve hizmet fiyatlarının mevcut enflasyon oranının üzerinde artış göstermesi anlamına gelir.