TÜİK’in Kılıçdaroğlu ve 84 milyona cevap borçlu olduğu 5 soru

Resmi enflasyon üç yıl aradan sonra yeniden yüzde 20’nin üzerine yükseldi, aylık enflasyon yüzde 3.5 oldu. Bu, AKP’nin iktidarda olduğu son 19 yılın en yüksek ikinci aylık enflasyon oranı.

Bu daha başlangıç. Dolar yükselince enflasyonun da yükseldiği araştırmalarla sabit. Döviz kurundan enflasyona yaklaşık yüzde 30’luk geçişkenlik olduğu biliniyor. TL Kasım’da dolar karşısında yüzde 30’a yakın değer kaybetti. Bu, önümüzdeki aylarda enflasyonun yaklaşık 10 puan artması demek.

Bu hesapla enflasyon, bir TÜİK mucizesi olmazsa 2022’nin ilk yarısında yüzde 30’u görecek. Dolardaki yükseliş devam ederse yüzde 30’un da üzerine çıkacak.

Ve evet, üstelik bu resmi enflasyon. Gerçek enflasyon bunun çok daha üzerinde.

Bağımsız iktisatçıların oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (Enagrup) geçen ay yıllık enflasyonu yüzde 49.87 olarak açıklamıştı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) gıda fiyatlarını temel alarak yaptığı hesaba göre enflasyon geçen ay en düşük gelirli yüzde 20'lik grup için yüzde 37.1’i bulmuştu. Bu ay büyük olasılıkla yüzde 40’ı da geçti.

Ama heyhat, memur maaşları başta olmak üzere ücretler resmi enflasyona göre belirleniyor. Çalışma ekonomisi uzmanı Aziz Çelik’in tespitiyle TÜİK, asgari ücret pazarlığının en önemli aktörü haline gelmiş durumda.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun TÜİK’e ziyaret talebi bu nedenle çok önemli. Çünkü enflasyon basit bir istatistiki veri değil milyonlarca çalışan ve emeklinin kaderini ilgilendiren bir rakam.

TÜİK’in Kılıçdaroğlu’na ve 84 milyona açıklaması gereken bazı şeyler var:

--Patlıcanın bir ayda yüzde 34.56, sivri biberin yüzde 25.86, yumurtanın yüzde 18.97, toz şekerin yüzde 17.89, tavuk etinin yüzde 16.78, ayçiçek yağının yüzde 12.44 zamlandığı Ekim ayında (Kaynak: Türkiye Ziraat Odalar Birliği, DW) siz gıda fiyatlarındaki artışı nasıl yüzde 3.92 buldunuz?

--Ekim’de otomobillere kur zamları gelirken sizde otomobil fiyatları nasıl artmadı?

--TÜİK’in veri tabanındaki birçok temel hizmetin fiyatı neden, ilgili odanın belirlediği asgari fiyatın/ücretin altında?

--TÜİK marketlerden fiyatları hangi günler alıyor, indirim kampanyası yapıldığı günlerde mi?

--Fiyatları hangi marketlerden aldığınızı neden ısrarla gizliyorsunuz

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barış Soydan Arşivi