Putin, Akkuyu Ve Seçim Üzerine...
Akkuyu Programı Belli Oldu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kısa bir süre önce Akkuyu Nükleer Santralı'nın ilk ünitesinin 27 Nisan'da açılacağını belirterek, "Burada bizim dört tane nükleer enerji santralı var. 27 Nisan'da bir tanesinin açılışını yapıyoruz. Ardından diğer üçünün de açılışını yapacağız" dedi. Erdoğan, açılışa, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılabileceğini söyledi.

Akkuyu ile ilgili tören programı belli oldu. İşte ayrıntılar:

TÖREN ADI: Santralın ilk ünitesinin açılışı yapılmayacak. Mersin'de yarın Akkuyu Nükleer Santralı İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni gerçekleştirilecek. Santralın, ilk ünitesinin 2025 yılı Temmuz ayında hizmete sunulması bekleniyor.

PUTİN TÜRKİYE'YE GELMİYOR: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tören için Türkiye'ye gelmeyecek. Putin, online olarak bağlanacak ve bir konuşma yapacak. Putin'in, seçim öncesinde Türkiye'ye gelip gelmeyeceği bir süredir tartışılıyordu. Putin'in, bu açılış kapsamında Türkiye'ye gelmesini, Rusya'nın taraf olması ve seçimlere doğrudan müdahalesi olarak değerlendiren yorumlar da yapıldı. Rusya Devlet Başkanı Putin, seçim öncesinde Türkiye'ye gelmeme kararı aldı.

ULUSLARARASI KONUK: Törene, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Mariano Grossi katılacak. Projeyi üstlenen Rus devlet şirketi Rosatom'un Başkanı Aleksey Likhachev de törende hazır bulunacak.

ERDOĞAN KONUŞACAK: Programa göre tören Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Akkuyu Nükleer Santral sahasına gelmesiyle başlayacak. Törende, ilk olarak Akkuyu Nükleer Santralı Yakıt Getirme Videosu izletilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin nükleer santral yatırım süreci ve enerji sektörüne ilişkin bir konuşma yapacak.

ATOM BAYRAĞI: Tören, barış için atom bayrağının göndere çekilmesiyle sona erecek.

YARIM YÜZYILLIK SERÜVEN

Türkiye'nin, nükleer santral süreci yarım yüzyılı aşan bir dönemi kapsıyor. Bu konuda değişik zamanlarda adımlar atıldı. Ancak, bir sonuç alınamadı.

12 Mayıs 2010'da Rusya Federasyonu Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Mersin-Akkuyu'da nükleer santral inşa edilmesini öngören işbirliği anlaşması imzalandı.

Rus Rosatom, her biri bin 200 megavatlık, toplam 4 üniteden oluşan 4 bin 800 megavat gücündeki santral için kolları sıvadı. 3 Nisan 2018'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla birinci ünitenin temeli atıldı.

İlk ünitenin, 7 yıllık inşaat ve test sürecinin ardından Temmuz 2025'te işletmeye alınması öngörülüyor. Diğer üniteler de birer yıl arayla (2026'da ikinci, 2027'de üçüncü, 2028'de dördüncü üniteler) devreye alınacak.

Santralın yatırım maliyeti 20-25 milyar dolar düzeyinde hesaplanıyor. Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), Türkiye ile Rusya arasında yapılan anlaşma gereğince Akkuyu Nükleer Santralı’nda üretilecek elektriğin ilk 2 ünitede yüzde 70’ini, kalan 2 ünitede de yüzde 30’unu 15 yıl boyunca 12.35 dolar/sentten satın alacak. Ruslar, 15 yılın ardından ürettikleri elektriği piyasaya satacak. Santralın, işletme süresi 60 yıl.

whatsapp-image-2023-04-26-at-08-56-08.jpeg

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi