Yüzde 50+1'den Çıkış Yok

Yüzde 50+1'den Çıkış Yok
Erdoğan'ın "değişmesi isabetli olur" dediği cumhurbaşkanı seçilmesi için gerekli yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi. Bununla birlikte, Cumhurbaşkanı danışmanı Mehmet Uçum, "Siyasetin değil, halkın ihtiyaçlarına göre bu kural devam etmeli" diyerek farklı bir görüşü ortaya koydu.

Erdoğan, yerel seçimlerden büyük bir yenilgiyle çıktıktan sonra yeniden cumhurbaşkanı adayı olabilmesi ve seçilmesi için gereken yüzde 50+1 sisteminin değiştirilmesi hedefinde. Bu bağlamda, seçim sonrası siyasetin en önemli gündem maddelerinden biri, bu yönde yapılacak düzenlemeleri içeren yeni anayasa teklifi olacak.

Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı seçimi için gerekli yüzde 50+1 şartının değişmesinin "isabetli" olacağını ifade etmişti. Ayrıca, ittifaklar nedeniyle mevcut 50+1 zorunluluğunun partileri yanlış yollara sevk ettiğini belirtmiş ve "Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa" şeklinde konuşmuştu.

i-m-g-4881.webp

ERDOĞAN'IN SARAY DANIŞMANI FARKLI GÖRÜŞTE

Yerel seçimler sonrasında bu tartışma şiddetini arttırırken Erdoğan'ın Saray'daki danışmanı Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin yıldönümünde yayınladığı mesajında, 50+1 kuralının halkın ihtiyaçlarına göre düzenlenebileceğini ifade etti. Ancak, Cumhurbaşkanı seçilmesi için gerekli yüzde 50+1 kuralının değişeceği şeklinde yorumlanan bu açıklamadan sonra Mehmet Uçum, kendisini tekzip eden bir açıklama yaptı.

'BOŞUNA UĞRAŞMASINLAR'

Mehmet Uçum, yaptığı yeni açıklamada, “Bu açıklamadan ‘yüzde 50+1’e ayar gelecek sinyali’ sonucunu ısrarla çıkarmaya çalışanlar boşuna uğraşmasınlar” dedi.

“Siyasetin değil, halkın ihtiyaçlarına göre bu kural devam etmeli” diyen Uçum’un bu açıklaması Erdoğan’a yanıt olarak algılandı.

Uçum, "Tam tersine, bu açıklama yüzde 50+1 kuralının demokratik siyasetteki dönüştürücü gücüne işaret ediyor ve bu kuralın toplumsal ve siyasal güvence normu olduğunu vurguluyor.

Siyaset zaman zaman yüzde 50+1 kuralını tartışmaya açsa bile, bu kural siyasetin değil halkın ihtiyaçlarına göre değerlendirilir. Böyle olunca da yüzde 50+1 kuralının halkın ihtiyaçları açısından devam etmesi gerektiği sonucuna ulaşılır" şeklinde konuştu.