Emeklinin Temmuz Zammı Netleşiyor: Yıllardır Uygulanan Sisteme Göre En Düşük Emekli Maaşı Bu Seviyeye Yükselecek

Emeklinin Temmuz Zammı Netleşiyor: Yıllardır Uygulanan Sisteme Göre En Düşük Emekli Maaşı Bu Seviyeye Yükselecek
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmaması yönündeki görüşünü Beştepe ile paylaşmasının ardından, en düşük emekli maaşının yapılacak ek zamla birlikte ne kadar yükseleceği tartışma konusu oldu. Yıllardır asgari ücrete oranlanarak hesaplanan en düşük emekli aylıkları, uygulanan sisteme göre Temmuz ayında bu seviyelere yükselecek.

Türkiye'de belirlenen asgari ücretler, yıllardır çalışanların kaderini belirlediği gibi aynı zamanda milyonlarca emeklinin maaşına yapılacak zam oranı için de referans kabul ediliyor.

Türkiye'deki yüksek enflasyon ortamı nedeniyle son 2 yıldır Temmuz ayında da ek zam alan asgari ücret, bu yıl tek zam ile tamamlanacak gibi görünmekte. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücrete yılda bir zam yapılmasının OVP hedefleri için belirleyici olduğuna dikkat çekti.

TEMMUZ'DA EMEKLİYE NE KADAR ZAM VERİLECEK?

Bu gelişmenin ardından, yasa gereği emeklilere Temmuz ayında verilecek enflasyon farkının hangi tutarda açıklanacağı merak konusu oldu. 31 Mart öncesi seyyanen zam beklentilerine kapıyı kapatan ve 'seçim ekonomisi' uygulanmayacağı mesajları veren hükümet, parasal sıkılaşma sürecinin bir ayağını çalışan ve emekli ücretlerini kısarak yürütüyor.

money1.jpgBuna karşın geçtiğimiz yıl Temmuz ayında emekliler için yüzde 25 zam kararı alan hükümet, söz konusu artışı yalnızca kök maaşlara yansıtmış ve milyonlarca emeklinin ücretinde herhangi bir artış yaşanmamasına neden olmuştu.

Bu Temmuz yapılacak zamda, en düşük emekli maaşı için de bir düzenlemeye gidilmesi beklenirken, yıllardır asgari ücrete kıyasla çarpan oranı belirlenen en düşük emekli maaşı için muhtemel senaryolar masaya yatırıldı.

Hükümetin, geçmiş yıllarda yapılana benzer şekilde yüksek maaşlı emekliler için farklı, taban aylık alanlar içinse farklı bir oran duyurması bekleniyor. Seyyanen zam ile taban aylıklara yapılacak yüzde 25'lik bir zam halinde en düşük emekli maaşı Temmuz ayında 12 bin 500 liraya yükselmiş olacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN MASADAKİ RAKAM BELLİ OLDU

Emekliler, 2015 yılına kadar en düşük emekli maaşını her zaman asgari ücretin üzerinde almış olsa da, AKP iktidarında bu oran gün itibarıyla 0.59 seviyesine kadar gerilemiş durumda. Bir başka deyişle en düşük emekli aylığı alan yaklaşık 6 milyon vatandaş, asgari ücretin yalnızca yüzde 59'una hak kazanmış kabul ediliyor.

lira5.jpg

Türkiye'de bir süredir yaşanan enflasyonist ortamdan en büyük zararı emekliler görürken, AKP iktidara geldiğinde asgari ücretin 1.31 katı olan en düşük emekli aylığı, an itibarıyla 7 bin 500 TL ile mevcut asgari ücretin 0,66 katına kadar geriledi.

Hükümet, geçtiğimiz yılların başı itibarıyla açıklanan asgari ücretin artından yaptığı emekli zamları ile ortalama olarak son yıllarda 0.70 oranı ile 0.75 oranı arasında emekli aylığı belirlerken, bu oranın 2023 yılının Nisan-Haziran arasında 0.88, Temmuz ayında ise 0.66 seviyelerine gerilemesinin ardından, emekliler açıklanacak yeni zamla eski seviyelerin yakalanmasını talep ediyor.

İktidar, geçtiğimiz yıl belirlenen orana yaklaşarak en düşük emekli maaşını, asgari ücretin 0.88'lik kısmına denk getirirse, en düşük emekli maaşının 14 bin 961 lira olarak belirlenmesi gerekiyor. SGK uzmanları böyle bir artışın mevcut ekonomi politikaları nedeniyle mümkün olmadığını belirterek, emekliler için muhtemel senaryonun 12 bin 500 liralık sınır olacağına dikkat çekiyor.